La Diputació de Girona restaura dos quadres de Jaume Pons Martí del Museu D’Art de la ciutat

Són dues peces a L'oli sobre tela, de mides iguals, i de temàtiques relacionades amb la ciutat de Girona: ?La porta Figuerola? i ?Portal de Girona?


La Diputació i el Museu D’Art de Girona (mD’A) han estat desenvolupant, al llarg D’aquests darrers mesos, un treball de restauració de dues de les obres del pintor Jaume Pons Martí que formen part del fons D’art propietat de L’ens supramunicipal.

Es tracta de dos quadres pintats a L’oli sobre tela, de mides iguals (47 x 31 cm), i de temàtiques relacionades amb la ciutat de Girona: ?La porta de Figuerola? i ?Portal de Girona?.

Totes dues obres formen part del fons D’art de la Diputació de Girona, del qual destaca una extensa coL’lecció pictòrica, custodiat per L’mD’A. El Museu D’Art és L’encarregat de preservar i conservar aquest fons mitjançant una estreta coL’laboració amb la mateixa Diputació; les tasques de promoció i restauració que s’hi duen a terme són coordinades conjuntament per les dues institucions.  

El projecte de conservació i restauració de les pintures de Jaume Pons Martí s’ha dut a terme, D’una banda, gràcies a la inversió econòmica que cada any fa la Diputació per a la restauració de les obres que conformen el seu fons pictòric, i, de L’altra, a la supervisió de L’Àrea de Conservació i Restauració del Museu D’Art de Girona. En aquest cas, la restauradora del projecte ha estat Laia Roca.

La presentació de la restauració D’aquestes dues obres ha tingut lloc aquesta tarda a L’Espai dels Amics del Museu D’Art de Girona (Palau Solterra) i ha estat a càrrec del vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Roger Zamorano; de Josep Maria Trullén, director de L’mD’A, i de Laia Roca, restauradora.

El fons pictòric de la Diputació de Girona

El fons D’art de la Diputació de Girona està compost per una gran tipologia D’obres i D’elements constructius i arqueològics D’una dilatada franja històrica. De totes les coL’leccions que L’integren, la pictòrica és una de les més destacades, no només per la quantitat D’obres, sinó també pel grau D’interès artístic i estètic que la defineix.

Aquesta coL’lecció té més de mil pintures, entre les quals destaquen, D’una banda, les realitzades per pintors catalans del tombant del segle XIX (Escola D’Olot ?Joaquim Vayreda, Josep Berga i Marià Vayreda?, Martí Alsina, Santiago Rusiñol, Modest Urgell) i, de L’altra, les que es poden englobar dins el denominat art de la postguerra i art de transició, representat per molts dels moviments i grups D’artistes que en aquells moments estaven en actiu a Girona i Barcelona ?Mela Muttermilch, Domènec Fita, Joan Lleó, Joaquim Llucià, Emília Xargay, Eduard Vila Fàbrega, Montserrat Llonch, Jaume Faixó  o Lluís Lleó, entre molts D’altres.

Jaume Pons Martí

Tant la biografia com la trajectòria professional del pintor Jaume Pons Martí (Barcelona, 1858 – Girona, 1931) estan molt vinculades a les comarques de Girona. Tot i que durant un temps va viure a Barcelona, als vint anys va fixar la seva residència a les comarques gironines; passava temporades a Sant Feliu de Guíxols, Figueres, Peralada, Olot (on tenia un taller) i, sobretot, Girona.

El fons pictòric de la Diputació té una bona representació de la seva obra. En total són set quadres de L’artista pintats a L’oli sobre tela, en què es representen diferents lloc de la ciutat de Girona (?La porta de Figuerola?, ?Portal de Girona? o ?Girona vista des de Pedret’), un interior (?El cafè Vila de la plaça del Vi de Girona?) i la font de L’Àngel D’Olot.


?La porta de Figuerola? i ?Portal de Girona?

Aquestes dues pintures de Pons Martí, restaurades recentment, s’han pogut veure a les sales D’exposicions permanents del Museu D’Art de Girona.El projecte de restauració ha consistit a canviar els bastidors, netejar els revers, extreure els pedaços antics, fer la reintegració cromàtica, i aplicar una capa de protecció.

Etiquetes:
,