La DOP Oli de l'Empordà porta l'oli nou a la Rambla

Els productors de la DOP Oli de Empordà presenten l'oli nou provinent de la collita 2014 a Girona

La Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà organitza la sisena edició de l’acte de presentació de l’oli nou, el dissabte 13 de desembre de 10 a les 14h. a la Rambla de Girona.

A més de tastar els olis dels trulls empordanesos, el públic podrà participar en un joc solidari a favor del Banc dels Aliments. La DOP Oli de l’Empordà destinarà 100 litres d’oli al Banc dels Aliments mitjançant un joc de llançament d’olives en què podran participar els qui s’acostin a la carpa de la Rambla.

Col·laboració amb Girona Bons Fogons i el Gremi de Flequers

Com ja ve sent habitual en les darreres edicions els restaurants de Girona Bons Fogons se sumen a la iniciativa de donar a conèixer l’oli de la DOP Oli de l’Empordà. Per aquest motiu al llarg del desembre els restaurants adherits a aquest col·lectiu gastronòmic (Cal Ros, Duc de l’Obac, El Celler de Can Roca, La Banyeta, La Calèndula, La Riera de Sant Martí Vell, Massana, Occi i EGG) disposaran d’aquest oli a les seves taules.

Paral·lelament el Gremi de Flequers Artesans de Girona aportarà el seu Pa de Tramuntana al tast d’oli que podran fer les persones que el dissabte s’apropin a la Rambla. Aquest pa està elaborat amb varietats de blat de producció integrada, per poder fer el tast d’oli.

La collita d’enguany

Simon Casanovas, president de la DOP, preveu que la collita d’enguany serà inferior a les dels darrers any situant-se en uns quatre milions de quilos d’olives, sobretot degut a l’elevada incidència de la mosca de l’oliva.

La DOP Empordà

La DOP Empordà produeix un oli de qualitat basat en varietats autòctones de la zona, com l’argudell, la corivell o la verdal, i les arbequines. L’Empordà és una zona amb una llarga tradició d’elaboració d’oli, on la presència de la tramuntana obliga a realitzar la recollida gairebé de forma artesanal. Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP són dins de les comarques de l’Alt Empordà i del Baix Empordà, així com alguns municipis colindants de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany.

Els trulls inscrits a la DOP són Empordàlia, Xavier Maset, el Trull Ylla, el Mas Auró, i Oli Serraferran, que produeixen olis verges força clars després del filtratge i que presenten una acidesa màxima de 0,8º. Són olis afruitats, aromàtics i amb tendència a endolcir-se amb la maduració, amb un punt de picant al final del paladar.