La Federació és una nova manera, més contundent i amb major valentia, de donar visibilitat al mig miler de mitjans que representa

Ho deia ahir el president de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, Lluís Gendrau, en l'acte de constitució de la nova entitat

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va presidir l’acte de constitució de la Federació que integra l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i Local (ACPC). 

El secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, obria l’acte admetent que la creació de la federació ha estat un “camí llarg, gens fàcil” però que ha valgut la pena perquè “podrem fer més coses” com el Llibre Blanc de la Comunicació a Catalunya, que “a més, lluirà més perquè s’adreçarà a un sector més gran”. 

Els expresidents de cada una de les entitats, Francesc Dalmases (APPEC), Antoni Garrido (ACPC) i Ramon Grau (AMIC) van intervenir fent referències a la contribució de cada associació a la Federació i al procés de creació de la nova entitat. 

Prèviament a l’acte de signatura, el president de l’APPEC i a partir d’ara també de la Federació, Lluís Gendrau, destacava que “aquesta és una nova manera, més contundent, amb major valentia i més potència de donar visibilitat als nostres mitjans que garanteixen la democràcia i la llibertat dels ciutadans: el dret a decidir de cada dia.” Per Gendrau, és la posada en escena d’un sector històric, consolidat i potser tradicional “que empeny amb força per transformar-se i renovar-se amb estructures estratègiques com l’iQUIOSC.cat.” 

El president de l’AMIC i vicepresident primer de la Federació, Alfons Udina destacava projectes conjunts que ja s’estan desenvolupant com a exemple que “el valor crea vencedors, la concòrdia crea invecibles”. Per la seva banda, Carles Ayats, president de l’ACPC i vicepresident segon de la Federació mostrava la seva confiança que “si fem la feina molt ben feta, aconseguirem reforçar el sector dotant-lo de serveis i recursos nous que, d’una manera, ens podrien resultar inabastables.” 

El portaveu del Govern, que va ser l’encarregat de cloure l’acte, va agrair la constitució d’aquesta federació en nom del Govern i va remarcar que “des d’un punt de vista institucional, ens interessa un sector fort”. En aquest sentit, Homs afirmava que “a nivell conceptual d’idea de país crec que això és una contribució molt positiva”. 

La creació d’un nou ens català format per tres associacions de premsa va portar al conseller Homs a compartir amb els assistents una doble reflexió; d’una banda, sobre la llengua catalana com a llengua de futur i, de l’altra, sobre la idea de saber sumar. Com admetia el mateix conseller, aquesta voluntat de sumar va ser present en les intervencions anteriors a càrrec dels expresidents de les associacions de premsa i dels directius de la nova federació. 

Tot fent “una mirada des de la perspectiva dels atacs que ens venen de les instàncies de l’Estat espanyol”, el conseller Homs va qualificar de dramàtic el fet “que ara hem d’anar a defensar coses que donàvem per consolidades fa trenta anys enrere”. Davant d’aquesta situació “lamentable”, Homs destacava la necessitat “de saber-li fer front”, amb la perspectiva en “el català, com a llengua de futur” des de tots els àmbits. 

El conseller Homs insistia en anar més enllà de la defensa dels atacs perquè “la nostra força és la capacitat de generar un projecte col·lectiu” i ho emfasitzava dient que la nova Federació creada ho “testimonia” de manera molt clara. Extrapolant aquesta idea a la societat i al moment actual, el conseller afirmava que “n’hi ha uns que amenacen i n’hi ha d’altres que procurem fer un projecte”. 

L’altra reflexió que el conseller de la Presidència duia a terme en la cloenda de l’acte va ser sobre que la suma fa la força. Segons el portaveu del Govern, en el naixement d’aquesta federació “hi ha una praxis d’aquest discurs d’unitat que fa la força” i recordava que “això és la fórmula que ens convé com a país”.