La Festa del Fang de Quart convida a descobrir la terrissa en una jornada familiar

El Museu de la Terrissa acollirà aquest dissabte, 25 de maig, una desena d’activitats gratuïtes i obertes per a tothom destinades a apropar el món de la terrissa a persones de totes les edats

Redacció.- Aquest dissabte, 25 de maig, Quart celebrarà la jornada principal de la tercera edició de la Festa del Fang, un esdeveniment coorganitzada per l’Ajuntament de Quart i l’Associació de Terrisses Artesans de Quart. El Museu de la Terrissa de Quart serà de nou l’espai que acollirà la desena d’activitats que s’hi duran a terme, destinades a apropar el món de la terrissa a persones de totes les edats.

Durant tot el dia, els visitants podran gaudir d’una sèrie d’activitats gratuïtes centrades en l’art de la terrissa i el seu material principal: el fang. La majoria de les activitats es concentraran a la tarda i estaran obertes a tothom, amb l’objectiu de fomentar la participació i la descoberta d’aquesta tradició artesanal.

Es tractarà d’una jornada familiar en la qual el públic de totes les edats podran gaudir de diversos tallers al voltant d’una forma vivencial i experimental: tallers de roda, Raku, bioconstrucció, rajoletes, trencaolles, pintacares….

Gràcies al taller de roda, grans i petits podran aprendre a modelar el fang utilitzant un torn de terrissaire. Guiats per un expert terrisser, podran crear les seves pròpies peces de terrissa, com ara gerros o bols, i experimentar la tècnica tradicional de treballar amb el torn.

Al taller de Raku els i les participants s’aproparan a la tècnica japonesa del Raku, un procés de cocció de ceràmica que implica treure les peces del forn quan encara estan calentes i submergir-les en materials orgànics. Això provoca reaccions que creen efectes únics en la superfície de la ceràmica.

En el taller de bioconstrucció, es podrà descobrir els principis de la bioconstrucció utilitzant materials naturals i sostenibles, com el fang i la palla. Aprendran a construir estructures petites i ecològiques, promovent el respecte pel medi ambient.

Els infants que vulguin podran decorar petites rajoles de fang al taller de rajoletes. És una activitat creativa que fomenta l’expressió artística i la personalització de cada peça.

El taller de pintacares està pensat especialment per als i les més petites. Els nens i nenes podran gaudir de sessions de pintacares amb argila i crear els seus dissenys divertits i creatius.

Finalment, l’activitat tradicional del trencaolles, també dirigit als infants. En aquest divertit joc de trencar olles els i les més menudes descobriran quina sorpresa contenen en el seu interior, fent que l’experiència estigui plena d’emoció!

A més, l’associació de teatre del municipi, Q-Art i Acció, donaran el tret de sortida de les activitats de la tarda, amb una obra de teatre que també posa en relleu la figura del terrisser.

Per al públic adult, durà a terme, a les 11.00 hores del matí, un taller d’Artteràpia a càrrec de la terapeuta holística i corporal Anna Sánchez: “De l’ego a l’ésser presencial: la ment, les creences, els pensaments i les emocions”. En aquest taller s’utilitzarà el fang com a via d’expressió per a poder connectar amb un mateix, explorant les emocions, pensaments i creences. També dirigit a aquest públic, però dins de les activitats de la tarda, es farà una visita guiada al Museu de la Terrissa.

 

Programació

 • 11.00 hores – Taller d’Artteràpia a càrrec de la terapeuta holística i corporal Anna Sánchez.
 • 16.00 a 17.00 hores – Teatre a càrrec de Q-art i Acció
 • 17.00 a 20.00 hores – Tallers:
  • Taller de Roda
  • Taller de Raku
  • Taller de Bioconstrucció
  • Taller de Rajoletes
  • Trencaolles
  • Pintacares
 • 18.00 hores – Visita guiada al Museu de la Terrissa de Quart

 

Programació del Mes del Fang 2024

El Museu de la Terrissa de Quart ha esdevingut durant tot el mes de maig la seu de la tercera edició de la Festa del Fang, amb la col·laboració del Consorci de les Gavarres. Durant tots els dissabtes de maig s’han dut a terme activitats que també han fet descobrir el món terrisser: tast de vins elaborats en atuells de terrissa, visites a obradors en actiu, taller de motlles, visites guiades en la Nit dels Museus… Totes elles han tingut molt bona acollida entre totes les persones que hi ha participat.

La Festa del Fang es va crear l’any 2018 amb l’objectiu de destacar i celebrar el món de la terrissa, posant èmfasi en els 700 anys d’història artesanals del municipi. Després d’un període d’inactivitat de cinc anys, el nou equip de govern de Quart va decidir reprendre la festa el 2023, donant lloc a una segona edició que va ser un èxit de participació en les seves dues jornades: l’11 de novembre i el 16 de desembre del 2023.

La Festa del Fang 2024 promet ser una celebració vibrant i educativa, plena de tallers, exposicions, i activitats per a tot tipus de públic. Amb la participació de terrissers i entitats del municipi, aquesta festa esdevé una ocasió única per gaudir del patrimoni cultural i artístic de Quart.