La FestCat es reinventa

Esterri i Torroella sumen esforços en un sol campus i Llívia incorpora els continguts de jocs

La FestCat, les escoles D’estiu de cultura popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es reinventen. D’una banda, L’Escola de la Festa de Llívia celebra la 14a edició del 10 al 15 de juliol. Per altra banda, les escoles de Dansa (Dansàneu) i de Música, que s’organitzaven respectivament a Esterri D’Àneu i a Torroella de Montgrí, sumen esforços per crear un únic campus, que tindrà lloc a Esterri entre el 10 i el 16 de juliol i que commemorarà el vintè aniversari del Dansàneu. El conjunt D’espectacles artístics presentats a Llívia i Esterri per part de la Festcat integren un programa unitari i fan néixer el Festival VAV / Vall a Vall, certamen que augmenta el retorn cap al territori i la seva població resident.

El nou director del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, ha presentat a Llívia el programa de les escoles de cultura popular D’estiu, conegudes com la Festcat. Les fins ara quatre escoles es reinventen i aglutinen els continguts en dues de soles, de manera que augmentarà el grau D’eficiència en els recursos, preveient-se un estalvi del 14 %. Així, Llívia incorpora els continguts de jocs, que fins ara s’havien organitzat a Horta de Sant Joan, mentre que L’escola de música de Torroella de Montgrí es desplaça fins a Esterri D’Àneu on tenia lloc només el vessant de la dansa.  La comissió pedagògica de Llívia, formada per cinc professionals independents, ha treballat per incorporar les matèries de jocs a la proposta de L’Escola de la Festa. De manera paral·lela les comissions D’Esterri i de Torroella han desenvolupat un nou projecte integral que convertirà la fins ara escola de dansa en una proposta mixta de dansa i música.

El conjunt de les dues escoles oferta enguany un total de 60 cursos i tallers i 36 activitats participatives. Però el canvi més important es produeix en el vessant dels espectacles. El conjunt de les propostes artístiques nocturnes presentades a les dues escoles passen a integrar el Festival VAV / Vall a Vall. La seva programació és formada per onze espectacles diferents, especialment musicals però amb mirades concretes cap a la dansa i el circ. La voluntat de la Generalitat de Catalunya, amb la cooperació indispensable dels ajuntaments de Llívia i Esterri, és la D’augmentar el retorn cap als territoris que acullen les escoles i cap a la població resident. Els espectacles seran D’accés lliure.

Programació del Vall a Vall

El cartell del VAV compta amb noms destacats dins les músiques D’arrel, com per exemple Eliseo Parra, que actuarà a Esterri just abans del seu pas pel prestigiós festival Pirineos Sur (Osca). Al seu costat, pujaran a L’escenari bandes consolidades com els mataronins La Coixinera, que inauguraran el VAV a Llívia; els gironins Els Groullers, que el tancaran a Llívia; Estramp Jaç o Solistes de la Costa, que actuaran a Esterri. Tazzuff, els guanyadors del tercer concurs Sons de la Mediterrània, que convoquen la revista Sons, el festival Tradicionàrius de Gràcia i la Fira Mediterrània de Manresa, són una de les formacions musicals més esperades. Alhora el VAV també ha comptat amb grups pirinencs com La Sonsoni o els aranesos Bramatopin.

El circ prendrà la vela de L’acordió de Llívia amb dos espectacles. Un protagonitzat pel mag Gilbert Trilles que presenta el seu espectacle La màgia de Struc, i un altre en un mà a mà per part de dues companyies que barregen la poètica i el divertiment: Cia TT i Cia La Corcoles. Finalment, la companyia Factoria Mascaró posarà L’accent de la dansa a aquest festival  2011 amb una creació en què flirtegen la dansa D’arrel i la contemporània.