
10 gen. 2012 La Filmoteca de Catalunya presenta un llibre dedicat al director Gonzalo Herralde
Homenatje a una trajectòria marcada pel "cinema a contratemps"
La Filmoteca de Catalunya presenta aquest dimecres 11 de gener (19:30h) a la llibreria Proa Espais el quinzè volum de la col·lecció ?Cineastes’, que està dedicat al director Gonzalo Herralde (Barcelona 1949). La presentació del llibre ‘Gonzalo Herralde. Cineasta cívic’ ?coeditat amb Pòrtic editoriaL’ comptarà amb la participació del mateix director Gonzalo Herralde, D’Octavi Martí, autor del llibre i, D’Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.
‘Gonzalo Herralde. Cineasta cívic’, D’Octavi Martí, recull la trajectòria singular del primer cineasta que ha psicoanalitzat un dictador a la pantalla amb el seu film ‘Raza, el espíritu de Franco’ (1977); el primer que ens ha fet mirar als ulls un assassí com a ‘El asesino de Pedralbes’ (1978) i el primer també en comprendre la necessitat D’adaptar a la pantalla algunes de les obres ?canòniques’ D’escriptors catalans: ‘Últimas tardes con Teresa’, de Juan Marsé; ‘Laura a la ciutat dels sants’ (1986), de Miquel Llor; o ‘La febre D’or’, de Narcís Oller.
Per Octavi Martí el cinema D’Herralde és un cinema a contratemps, sovint perquè s’ha anticipat al que després es posarà de moda o serà tema de debat, altres vegades per la seva preocupació per salvar les imatges i la memòria D’espectacles, exposicions, activitats o trajectòries vitals i artístiques que el director ha escollit com a representatives del seu temps, una actitud propera a la D’una política cultural entesa com a servei públic i que confirma la validesa de presentar Herralde com un ?cineasta cívic?.