cinema amateur

La Filmoteca inaugura el Centenari del Cinema Amateur a Catalunya

Es faran exposicions, visites guiades, tallers, i diversos cicles de cinema per commemorar els 100 anys d’aquest important moviment cinematogràfic que va néixer com a hobby domèstic

Redacció.- La Filmoteca de Catalunya ha inaugurat la commemoració oficial del Centenari del Cinema Amateur a Catalunya que es durà a terme al llarg de tot l’any 2024. Amb un seguit d’exposicions, visites guiades, tallers, i diversos cicles de cinema, entre d’altres, la Filmoteca vol reivindicar un patrimoni extraordinari i poc conegut d’un art que va néixer a Catalunya l’any 1924 com un hobby domèstic, però que va acabar esdevenint un dels moviments cinematogràfics més importants del país.

El Centenari celebra aquest patrimoni extraordinari i poc conegut mitjançant dues exposicions a la mateixa Filmoteca que inclouran visites guiades i tallers. Fora de casa. Cinema Amateur a Catalunya 1924 – 1940…, sobre moviment de cinema amateur, comissariada per Enrique Fibla Gutiérrez i Ignasi Renau; i ‘100 Anys de la Biblioteca del cinema’, que va ser fundada per Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras, comissariada per Anna Fors, cap de la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca.

L’any d’activitats també inclourà diversos cicles de cinema dedicats a la imatge no professional i domèstica, com Retrospectiva Péter Forgács, amb la presència del cineasta hongarès; L’arxiu subterrani. FoundFootage, amb l’obra de cineastes que han incorporat el cinema domèstic com a matèria primera; i Amateur vs. Professional, que pren com a punt de partida la reivindicació de la cineasta Maya Deren.

114 pel·lícules restaurades i digitalitzades

El Centenari del Cinema Amateur a Catalunya també tindrà pàgina web pròpia que permetrà accedir a 114 pel·lícules restaurades i digitalitzades al Centre de Conservació i Restauració. Aquest exhaustiu resum del cinema amateur del període 1924-1940 també constitueix el contingut de tres DCP, musicats expressament per a l’ocasió, que es posaran a disposició de qualsevol institució interessada a organitzar una projecció. El primer inclou una selecció dels millors films amateurs, el segon està focalitzat en el registre documental i l’últim se centra en l’esperit avantguardista dels cineastes amateurs.

També en el marc del centenari, quinze anys després de la seva publicació, es presentarà l’edició digital i traducció a l’anglès del llibre El cinema amateur a Catalunya, d’Albert Beorlegui i Jordi Tomàs Freixa. Es posa així a l’abast del públic general i de la comunitat investigadora internacional la monografia de referència sobre el tema, i es contribueix a inserir el cinema amateur català en la història global del cinema amateur.

Per acabar, se celebrarà el seminari internacional ‘Cinema amateur: una història global’, que reunirà investigadors, arxivers i cineastes que treballen des de llocs diversos en aquest cinema. El programa inclourà taules rodones, conferències i projeccions, obertes al públic.

Catalunya: epicentre del cinema amateur

El que va començar l’any 1924 com una afició per a les classes acomodades, descrit en els anuncis de la càmera Pathé-Baby de 9,5 mm com una “victòria sobre el temps”, va acabar esdevenint un fenomen cinematogràfic molt reconegut a Catalunya, epicentre des del qual es va introduir a tot l’estat. El cinema amateur a Catalunya compta amb una llarga i fecunda carrera que l’ha fet tan conegut en l’àmbit internacional com desconegut al territori d’on prové. Amb la celebració del centenari, la Filmoteca de Catalunya convida el públic a descobrir i reivindicar el que, en definitiva, és una altra manera de concebre les imatges en moviment. Una extensió directa de l’experiència que no ve marcada per un objectiu comercial, sinó per l’entusiasme d’expressar-se lliurement a través del cinema.