La Filmoteca segueix en ple funcionament! Fassbinder, una absència que perdura

si fos viu, enguany Rainer Werner hauria complert setanta anys. Paga la pena recuperar alguns dels films, personals i excessius, d'aquest autor que va morir a 37 anys, en plena efervescència creativa

Va néixer el mateix mes i any en què s’acabava la Segona Guerra Mundial amb la derrota, entre altres, de l’Alemanya nazi.
 
Aquest fet, el de la derrota, però també el d’una dura postguerra seguida d’un “miracle” econòmic envoltat de silencis, amnèsia i mentida, alimenta l’obra de Rainer Werner Fassbinder. El seu grup Antiteatren, amb Schygulla com a mussa, ja va posar en evidència tot el que nodreix el cinema d’urgència –tres films per any– de Fassbinder.

Els seus personatges tenen peus de fang: es venen, es prostitueixen per menjar o per tenir un cotxe o una casa. I ho fan també per oblidar o amagar el passat. La nova Alemanya es construeix així, i el cineasta ho mostra en els seus films. No vol contribuir a la bona consciència que està comprant el país. Fassbinder va morir el 1982, als 37 anys. Molts devien respirar tranquils. 

Demà dia 18, serà l’hora de “La ansiedad de Veronika Voss” i es posarà el punt i final el 27 amb “Lola”.