
15 jul. 2016 La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà es posa en marxa
Del 15 al 17 de juliol, la fira programa una seixantena de funcions de carrer, pràcticament totes gratuïtes i de gran qualitat, d'una trentena de companyies nacionals i internacionals
Un primera tastet, amb l’espectacle ‘Demenzio Show’ als Jardins de Torre Maria, va posar en marxa anit la 21ª edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, que se celebra de divendres i fins diumenge a la localitat empordanesa. Durant tres dies, la fira programa una seixantena de funcions d’espectacles de carrer, pràcticament tots gratuïts, d’una trentena de companyies nacionals i internacionals. Circ contemporani, roda cyr, cabaret, trapezi, clown, aeri, diàbolo, malabars, mastil, música o tallers són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany.
Prop de la meitat de les companyies que hi actuaran són catalanes, amb una acurada selecció dels millors grups o artistes del país. Un 25% dels grups provenen d’Espanya i l’altra 25% són companyies internacionals provinents d’una desena de països com ara Itàlia, França, Argentina o Bèlgica. Una de les propostes més destacades d’aquest any és l’espectacle ‘inTarsi’ que clausurarà aquesta edició de la fira. A remarcar també l’estrena oficial a Catalunya de l’espectacle ‘Sinergia 3.0’, de la companyia madrilenya Nueveuno. La Bisbal d’Empordà viurà la primera representació d’aquesta peça de circ contemporani. I de les companyies intenacionals, cal destacar l’actuació dels acròbates belgues 15feet6 que presenten el seu espectacle ‘Dynamite & Poetry’, un espectacle explosiu ple d’intensitat i ritme. La companyia catalana Circ Pistolet -que inaugurarà la fira amb l’espectacle ‘Suite Vivace’-, els italians Five Quartet Trio, els suïssos Circo Pitanga o els andalusos Vol’e Temps són altres de les companyies més rellevants d’aquesta edició de la fira.
La Fira de Circ al carrer de la Bisbal d’Empordà celebra enguany la seva vint-i-unena edició mantenint l’esperit fundacional del festival: ser plataforma d’exhibició i difusió de les arts de carrer per fer arribar la cultura a tothom. La fira, que sempre ha presentat una proposta artística de qualitat, ha volgut enguany fer un pas més enllà i ha intensificat la recerca de propostes per presentar un programa de gran nivell artístic que té com a denominador comú l’excel·lència. És la programació més ambiciosa de totes les edicions celebrades fins ara.
Espai Fira i Fira Bar
Altres activitats complementàries i no menys rellevants són la programació de breus espectacles de petit format dins la secció FIRA BAR que enguany arriba als 15 anys. Després de l’èxit de l’any passat, l’organització ha decidit potenciar l’Espai Fira, situat al Passeig Marimon Asprer. Aquest espai tornarà a acollir el servei de bar; actuacions de circ i concerts. La posada en marxa d’aquest espai és possible gràcies a la col·laboració dels Escoltes i l’Associació Cultural La Moguda. Dins l’Espai Fira es faran algunes activitats paral·leles a la Fira com l’exhibició dels números preparats pels alumnes del curs de clown impartit per l’artista gironí Marcel Tomàs els dies previs a la Fira. També la projecció del curt guanyador d’institut del 1er Festival Internacional de Curtmetratges de La Bisbal d’Empordà.
Nou sistema per saber en temps real els aforaments dels espectacles
Una de les novetats d’aquest any és la posada en marxa d’un nou servei que permetrà saber en temps real els aforaments de cada espectacle. Els visitants de la fira podran consultar aquesta informació al web www.firadecirc.org on trobaran un nou aplicatiu amb els indicadors d’ocupació de cada espectacle. Aquest nou servei forma part de la línia estratègica que té per objectiu millorar el confort i l’experiència dels espectadors que assisteixen a la fira.
Una altra de les novetats d’aquest any és la incorporació del Museu de la Terracota que s’afegeix com a escenari de la fira. En aquest espai, es programarà l’espectacle Spazi…o de la companyia Dikothomia.
Pressupost
El pressupost d’enguany és molt similar al de les darreres edicions, al voltant de 110.000 euros. L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà fa la major aportació pública amb el 40% del pressupost; la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya contribueixen amb un 20% cada una; el Ministerio de Cultura amb un 5%, mentre que la resta del pressupost s’aconsegueixen amb recursos propis de la fira: venda d’entrades i samarretes, publicitat i mecenatge.