La Fira Mediterrània acompanyarà enguany 20 propostes des de l’Obrador d’arrel

Aquest 2024 es desplegarà el nou Programa d’impuls a la música d’arrel

Redacció.- L’Obrador d’arrel és el programa d’impuls i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l’arrel tradicional i la cultura popular. Una eina de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània de Manresa.

Un Obrador d’arrel que es desenvolupa mitjançant dos grans programes: El Programa d’impuls a les arts d’arrel (amb el ja consolidat de dansa i el nou de música), i el Programa de suport a la creació i producció.

Vint propostes al Programa de suport a la creació i producció de l’Obrador

Aquest any, Fira Mediterrània de Manresa acompanyarà 20 propostes artístiques des de l’Obrador d’arrel, el programa d’acompanyament als creadors que presenten noves propostes artístiques a partir de la cultura popular i tradicional. Com en altres edicions, i amb l’objectiu de crear sinèrgies i complicitats amb diferents actors del sector cultural i impulsar-ne la viabilitat i la mobilitat, els projectes també comptaran amb el suport de més de 40 entitats, empreses i institucions en la coproducció. La quarta edició del programa d’acompanyament està repartida, igual que l’any passat, en tres blocs diferents: l’Obrador internacional (2 propostes), arts en viu (integrat per 15 espectacles) i propostes realitzades en comunitat (amb 3 projectes). Pel que fa a les disciplines, 8 propostes són musicals; 8 de dansa, i 4 de memòria, llegat i narració oral.

Les propostes de música

Entre els vuit projectes musicals inclosos al Programa de suport a la creació i la producció, hi ha la proposta encapçalada pel cantautor solsoní Roger Mas, que 13 anys després tornarà a presentar el seu singular repertori acompanyat de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Una altra proposta musical vinculada al so de la cobla és la que lidera Arnau Tordera (d’Obeses), un espectacle de teatre musical, Sardana Superstar, que serà el concert Pòrtic de la Fira i que es podrà veure al Teatre Kursaal els dies 5 i 6 d’octubre, just abans de la 27a edició de la Fira. Les entrades ja estan a la venda.

La Coral Sant Jordi presentarà proposta dins l’Obrador en comunitat, projectes artístics de maridatge entre associacions de cultura popular i artistes professionals. Ho farà comptant amb la creació i direcció musical de Marc Parrot, la direcció escènica de Judith Pujol i la dramatúrgia de Ferran Dordal. Un espectacle en homenatge a Josep Anselm Clavé, en motiu dels 200 anys del naixement del fundador del moviment coral català.

També estrenaran nou treball en el marc de l’Obrador, d’una banda, el duet de música a cappella i electrònica Tarta Relena, que preparen un repertori centrat en el pensament tràgic i el misteri de tot allò que no entenem, i de l’altra, el jove senegalès virtuós de la kora Momi Maiga, que presentarà Kairo, nou disc on desplegarà la seva barreja de jazz, flamenc i sons mediterranis, entre d’altres.
També formarà part de l’Obrador d’arrel la proposta dels bagencs Groovin ’CAT, que estan preparant un repertori de ball folk amb música electrònica. Per posar en marxa aquesta proposta trencadora i única al nostre país, comptaran amb l’assessorament del grup francès Groove factory, una de les formacions destacades en l’àmbit del folk i l’electrònica.

El jove quartet Trèvol, guanyador de la passada edició del Concurs Sons de la Mediterrània, adreçat a grups i solistes de folk i música d’arrel mediterrània, presentaran els seu disc de debut amb repertori que fusiona la música tradicional, el folk, el pop i d’altres.

Finalment, en l’àmbit musical i dins l’Obrador internacional, s’inclou Il Mediterraneo e la Banda del Sud, projecte amb coproducció amb el Festival Ethnos de Nàpols (Itàlia) que uneix ponts culturals entre diferents artistes i països mediterranis amb l’objectiu de desenvolupar el diàleg i la internacionalització de la música popular, amb direcció artística de Gigi di Luca.

Les propostes de dansa

El segon projecte internacional de l’Obrador d’arrel el trobem en l’àmbit de dansa. Es tracta de En paral·lel, una transmissió creuada entre la companyia del Quebec (Canadà) Les Archipels i quatre joves que participen al Programa d’impuls a la dansa d’arrel (Pere Seda, la manresana Sònia Serra, Xavier Gumà i Eduard Roca).

També vinculades al Programa d’impuls a la dansa d’arrel hi ha altres propostes. Per exemple, el Laboratori d’arrel, en que deu joves del Programa d’impuls realitzaran un procés de recerca de moviment a partir del llenguatge tradicional i els seus gèneres de dansa, dirigits per la ballarina i coreògrafa Sara Cano. També forma part de l’Impuls a la dansa d’arrel la proposta de L’Esbord Folk as queer, Premi Delfí Colomé, una peça escènica que parteix de diferents pràctiques tradicionals per relacionar la construcció de la identitat i la influència del llegat cultural. Durant la passada edició de la Fira vam poder veure un tast d’aquesta peça amb Pere Seda, i enguany la podrem veure acabada i amb la participació d’un grup de ballarins.

També dins el Programa d’impuls, trobem dues propostes de l’Obrador en comunitat, projectes artístics de maridatge entre associacions de cultura popular i artistes professionals. Una d’elles és la proposta Mil primaveres de l’Esbart Manresà amb Sergi Estebanell i Arantza Labuena en la direcció artística, un espectacle que reivindica el dret a cantar i ballar com a forma d’expressió col·lectiva i de protesta. Com la majoria de les accions de protesta populars, es farà al carrer. I també dins l’Obrador en comunitat hi trobem el nou projecte de l’Esbart Sant Martí de Barcelona, amb direcció i coreografia d’Eulàlia Bergadà i música de Marc Naya, un espectacle en homenatge a la gent gran amb els aparells de reproducció sonora com a fil conductor.

Encara en l’àmbit de dansa, trobem Biterna, amb la jove companyia de dansa de l’Institut del Teatre IT Dansa, coreografia d’Aleix Martínez i acompanyament musical del Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Mireia Barrera i Arnau Obiols, una proposta que vol donar veu a les minories dissidents i que se centra en el col·lectiu de les bruixes, dones que han estat perseguides durant segles.

Amb un format més petit, trobem la proposta d’Andrea Jiménez / Ancorae, Sibil·a, un solo de dansa que exposa la figura de la dona percussionista mitjançant la tríada del gest, el so i el traç. I també, el Fandango reloaded de la jove valenciana Inka Romaní, que fa una mirada al fandango des del llenguatge de les danses urbanes.

Les propostes de memòria, llegat i narració oral

En l’àmbit de la memòria, el llegat i la tradició oral, Pau Gómez / @persucarhipau dona continuïtat a la seva proposta de l’any passat amb L’Escudellòmetro, connectant les receptes de cuina tradicional i les noves tecnologies.

La companyia de De_paper a Només les flors s’acostarà al públic adult amb una proposta multidisciplinària sobre l’esclerosi múltiple, amb molta presència de l’imaginari popular valencià. I a Calla, Judit, calla de MALSAI produccions, Clàudia Ferrer farà un monòleg sobre la memòria de les fàbriques tèxtils i la importància de l’espiritisme en les revoltes socials que hi va haver.

Finalment, també formarà part de l’Obrador d’arrel la proposta guanyadora de la convocatòria de creació oberta per IF Barcelona i Fira Mediterrània, adreçada a projectes nous que treballen amb el teatre visual, d’objectes i titelles, creats a partir de la memòria, el llegat i la tradició. Es tracta d’una instal·lació visual i sonora interactiva inspirada en els titellaires de la Mediterrània, presentada per l’artista multidisciplinària Andrea Cruz i el titellaire Toni Masegosa.

Més de 40 entitats, empreses i institucions coproductores

A banda de la participació de Fira Mediterrània, a la recerca de complicitats i mercat, i el suport específic per part de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, aquestes propostes artístiques també comptaran amb l’acompanyament d’altres entitats, empreses i institucions coproductores. Amb confirmacions fins a data d’avui, es tracta  de l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, Baliga-Balaga Produccions, el Casal català del Quebec, el Conseil des arts de Montréal, el Conseil des arts et des lettres du Québec, Dansa Metropolitana, Dansa València, el Dansàneu – Festival de cultures del Pirineu, D’Arrel de Manresa, El Canal, Centre de Creació d’Arts Escèniques de Salt / Girona, l’Ésdansa de Les Preses, l’Espai Cultural Fàbrica Vella de Sallent, Ethno Catalonia de Banyoles, Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona, la família Delfí Colomé, el Festival de Llegendes de Catalunya de Sant Martí de Tous, el Festival Ethnos de Nàpols, el Festival Folk Internacional Tradicionàrius, el Festival Z, Figueres es MOU, el FIMPT de Vilanova i la Geltrú, el Graner  – Centre de creació de dansa i arts vives de Barcelona, els Graners de creació – Espai Inestable de València, el GREC – Festival de Barcelona, el Grup Enderrock, IF Barcelona, l’Institut Ramon Llull, l’Instituto Italiano di Cultura di Barcellona, IT Dansa, el Kursaal – Espai d’arts escèniques de Manresa, La Bazarra, La Marfà – Centre de creació musical de Girona, La Unió Santcugatenca, L’Atlàntida – Centre d’Arts Escèniques d’Osona, L’Embarral, L’Estruch – Fàbrica de creació de les arts en viu de Sabadell, la Maison de la culture Claude-Léveillée, el programa Mans de Catalunya Ràdio, el Mercat de les Flors, el Ministero della Cultura della Repubblica Italiana, Música a la Vila del Vendrell, l’Oficina del Quebec a Barcelona, Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, Taller de Músics, el Teatre Municipal de Girona i el Teatre Municipal el Jardí de Figueres.

Els Programes d’impuls a les arts d’arrel de l’Obrador

A banda d’aquestes vint propostes incloses al Programa de suport a la creació i producció, l’altra gran eina de l’Obrador d’arrel per impulsar les arts d’arrel són els Programes d’impuls a les arts d’arrel, dedicats a la dansa i a la música.

Aquest 2024 es desplegarà el nou Programa d’impuls a la música d’arrel, una proposta que pretén fomentar i generar base per a la música d’arrel i alhora generar espais de risc i creació perquè puguin sortir artistes referents i tinguin circuit. Aquest programa de música s’adreça a tots els músics -professionals i no professionals- que treballen en l’àmbit de la música d’arrel tradicional, ja sigui des de l’àmbit escènic com en el de carrer. Aquest nou Programa seguirà com a model el de dansa, ja desplegat des del 2021.

El Programa d’impuls a la dansa d’arrel fa tres anys que està en funcionament i va recollint fruits amb el desenvolupament de diverses accions de formació, participació, creació i exhibició que ja han implicat fins al moment 103 entitats i professionals.

El pressupost de l’Obrador d’arrel

L’Obrador d’arrel té un pressupost global de 350.000€, dels quals 120.000€ són per al Programa de suport a la creació i producció i 230.000€ per als Programes d’impuls a les arts d’arrel (100.000€ per consolidar el de dansa i 130.000€ per iniciar el de música).

Foto: Enric Royo d’Andrea Jiménez – “Ancorae · Sibil·a”