La Fira Mediterrània aposta pel binomi de la cultura i l’educació

S’explorarà especialment en les activitats de les Jornades Professionals

Redacció.- La Fira Mediterrània tindrà lloc del 14 al 17 d’octubre, i paulatinament va recuperant part de l’activitat presencial que no es va poder fer durant la darrera edició a causa de la pandèmia. En el seu corpus, la Mediterrània sosté amb fermesa que la cultura popular i tradicional és un substrat fonamental per afrontar els reptes de futur. En base a aquesta posicionament, enguany la Fira proposa com a eix troncal d’aquesta 24ª edició el binomi de la cultura i l’educació per articular una part important dels seus continguts.

Des del 2019, la Fira Mediterrània posa damunt la taula un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda2030. El 2019 va reflexionar sobre qüestions de gènere, el 2020 sobre la sostenibilitat cultural, i aquest 2021 aquesta relació indissociable entre la cultura i l’educació serà una part destacada de les activitats de les Jornades Professionals i també de les propostes emmarcades en la programació de Firaescoles.

 

Cultura i Educació, a debat en les Jornada Professionals

Enguany l’activitat professional de la Fira inaugura una nova ÀreaPRO, ubicada en ple centre de Manresa, amb el Pati del Casino, que ubicarà la Taverna de la Fira, com a epicentre, però s’ampliarà a d’altres enclaus com la Casa Lluvià, els Teatres Kursaal i Conservatori i l’Auditori de la Plana de l’Om, entre altres.

Les Jornades Professionals de Fira Mediterrània permeten reflexionar i ser punt de trobada per a diferents perfils professionals del sector cultural a partir de diferents formats (debats, taules de pensament, formacions, conferències, taules rodones, presentacions…). La relació entre educació i cultura serà la protagonista del primer dia de programació (dijous 14, a La Taverna) amb activitats organitzades amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques. Tindrem la xerrada Cultura i educació: teixint complicitats, a càrrec d’Enric Puig Punyet; la taula rodona Les administracions públiques: reptes, recursos i oportunitats, amb la participació de Toni Cabré, Olga Adroher, Rosa Ribot, Mireia Sabaté; a continuació seguirà el debat Dimensions paral·leles: nous públics i circuits, amb la participació de Carles Giner, Joan Chaves, Núria Pascal, Montserrat Ismael, Anna Cabré, Salvador Sunyer, i Maite Palomo; i rubricarem el matí amb la reflexió sobre Projectes transversals i la seva dimensió educativa, amb les intervencions d’Enric Aragonès, Marina Civit, Gemma Carbó, Ester Bonal, Nicolás Barbieri, Jordi Puig. A la tarda, de nou a La Taverna, tindrà lloc el taller del cicle Conversaciones COFAEEl valor de la cultura en la educación”, organitzat per la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado espanyol (COFAE), moderat pel periodista de RNE Daniel Galindo i les opinions de Mª Pilar López, Toni Valesa i Eulàlia Ribera. 

 

Firaescoles, la evidència del binomi

Evidentment, com no podia ser d’altra manera, el discurs del binomi entre cultura i educació cristal·litza en el programa Firaescoles, el programa d’activitats artístiques adreçades als centres educatius de la comarca del Bages, i que afortunadament torna aquest any conformat per cinc propostes.

Una de musical -el concert UllsClucs- i quatre en format teatral:

Ganbara Doinuak, de la companyia basca Markeliñe, que tracta sobre la importància de conservar el patrimoni

La veritable història d’en Jan Petit, la Cia. del Teatre de l’Aurora, que relaten l’autèntica aventura del protagonista de la cançó popular.

i dues propostes de Xarxa Alcover:

No sé com gloses!, una proposta teatral sobre el cant improvisat.

i l’espectacle de titelles Sopa de pedres d’Engruna Teatre, protagonitzada per una nena que ha de fugir del seu país i arriba a un poble on ningú vol compartir res.