
15 juny 2011 La Fira Mediterrània internacionalitza artistes catalans
Gràcies a la mostra es podran veure una quinzena D'actuacions a Suècia i Itàlia
La Fundació Fira Mediterrània de Manresa ha generat enguany dos programes D’internacionalització D’artistes catalans D’arrel que viatjaran a Itàlia i Suècia durant els mesos de juny i de juliol. Aquestes actuacions són una plataforma per a la indústria cultural i artística catalana i afavoreixen la presència dels artistes del nostre país en el mercat internacional, especialment el nòrdic i el mediterrani. En ambdós casos la Fira manresana ha preseleccionat una bateria D’artistes catalans, que finalment han estat triats per les organitzacions italiana i sueca. Hi prendran part algunes de les personalitats més inquietes i interessants de L’escena de la música D’arrel catalana.
En el cas D’Itàlia, per part de L’expedició catalana viatjaran Jordi Molina i la seva tenora, i la formació So Nat, que basa el seu repertori en la gralla i el timbal de concert. Del 19 al 24 de juny visitaran el Festival delle Province, que es desenvolupa en fins a dotze localitats de la província de Sàsser, al nordoest de L’illa de Sardenya. Hi sobresurten les poblacions de L’Alguer, Osilo, Ozieri, Sedini i Villanova Monteleone. Els artistes catalans actuaran al costat D’altres formacions procedents de cinc països més del nord i sud de la Mar Mediterrània -Egipte, França, Marroc, Itàlia i Romania- i seran els únics representants de L’Estat espanyol. Entre les dues formacions es preveu que realitzin una desena D’actuacions durant el certamen. L’organització és a càrrec de la Rete Italiana di Cultura Popolare, ens que té seu a Torí. Aquesta xarxa italiana va assistir a la Fira Mediterrània de Manresa del 2009 i des D’aleshores manté relacions amb diferents agents culturals catalans, com per exemple el Festival Portal Blau de Músiques i Arts de la Mediterrània, de L’Escala-Empúries, que enguany arriba a la seva quarta edició i que també desplaçarà a Sassari al seu director Abel Font.
La segona expedició catalana viatjarà fins als països nòrdics, concretament fins a Suècia per participar en el ?Secret FestivaL’ entre el 29 de juny i el 2 de juliol. Els dies previs nou músics procedents de cinc països diferents -Catalunya, Estònia, Irlanda, Itàlia i Suècia- treballen intensament durant quatre dies per crear un concert de cinquanta minuts. Els participants porten les seves composicions i estils diversos, per tal que el grup en conjunt experimenti amb nous arranjaments. De L’experiència se?n deriven quatre concerts en terres de Suècia, en diferents localitats de L’illa D’Öland. Pel vessant artístic català es desplaçaran el percussionista Lluís Molas i Enric Montsant, de manera que Catalunya comptarà a L’igual que Irlanda i Suècia amb dos músics en el projecte. Com en el cas de Sàsser, a Suècia també seran els únics músics de L’Estat espanyol implicats en el festival.
El Secret Festival és organitzat pel centre de creació D’art i música ?Yellowbox?, la caixa groga, nom que deriva de L’aparença arquitectònica i el color de L’edifici que alberga L’experiència. El projecte compta amb el suport de la Unió Europea a través del seu programa ?Leader? 2009-2012. La Fira Mediterrània de Manresa també rebrà el proper mes de novembre el grup artístic resultant de L’experiència a Suècia.
El percussionista Lluís Molas treballa amb bandes diverses de la música D’arrel de Catalunya com Xarop de Canya, i amb D’altres formacions ètniques d’arreu del món: Guem (percussió), Jean Paul Wabotaï (coreògraf del Congo), Vradiaki (Grècia) i Samba do Parakatà (Brasil). Ha participat en espectacles de percussió urbana i reciclatge, com Fòrum BCN 04. També ha intervingut en enregistraments musicals amb El Poder del Cant, Clacsons, Els Cosins del Sac, Túrnez & Sesé, Eduard Iniesta, Miquel Gil, Roger Canals, i La Tresca i la Verdesca.
Molina va ser tenora solista de les cobles Sta. Maria de Blanes, La Principal de Barcelona, Els Montgrins i Maravella, i fundador de la Cobla de Cambra de Catalunya i de la Cobla Simfònica de Catalunya. El 1999 va deixar les formacions tradicionals per obrir nous camins per a la tenora, que fins feia ben poc no havia estat utilitzat fora del seu marc habitual (la cobla) i amb la col·laboració del pianista Ramon Escalé va enregistrar Mosaic, música per a tenora i piano d’importants compositors actuals. Va participar en els espectacles Sonada (2000) i Llibre vermell de Montserrat (2002), de la Dharma. El 2000 va fer gira sota el títol Tres tenores, amb Jaume Vilà, Josep Gispert i La Principal de la Bisbal. També va col·laborar amb tres grans personatges del panorama musical: M. del Mar Bonet, Manel Camp i Lluís Vidal (estrena de l’obra Per un camí comú, per a tenora i trio de jazz). El 2001 va col·laborar amb Cesc Gelabert en L’espectacle dels Premis Nacionals, i es va integrar a la formació francesa Workshop de Hautbois Populaires. El 2003 va estrenar l’obra per a tenora i orquestra Centenari, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. Va participar en els espectacles El sabater D’Ordis, amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, i Caurus, amb els solistes Carlo Rizzo, José de Udaeta i Ramon Escalé Quintet. El 2004 va formar Jordi Molina & Ramon Escalé Quintet, i el duet de tenora-orgue amb Josep M. Escalona. El 2005 va crear Kaulakau, i també el duet de tenora-acordió amb Perepau Jiménez. El 2006 va estrenar L’obra per a tenora i orquestra Concert Catalanesc amb L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Ha enregistrat més de noranta discs.
Nascut a Granollers, va estudiar música i contrabaix al Conservatori de Barcelona. Va començar les seves aparicions en el món de la música D’arrel el 1984, interpretant la gralla. Va ser fundador del grup de Xarop de Canya, i compositor i arranjador de la major part del seu repertori. Va pertànyer al grup occità ?Une anche passé ” i a L’Orquestra Simfònica de la Canya. Actualment forma part dels grups Ministrils del Camí Ral i La Banda d’en Vinaixa, amb els qual toca la gralla, la tarota i la cornamusa. També ha estat guanyador de concursos de composició de diversos de gralla. El seu últim treball publicat és el “Mètode per a gralla”.
Formació dirigida per Roser Olivé i en la qual també participen Albert Medina i Pere Olivé. Aquestes dues darreres dècades L’evolució de la gralla ha estat inqüestionable i imparable. L’ampliació dels recursos cromàtics, una major garantia D’afinació, L’interès vers L’instrument per part d’alguns compositors actuals, el mestratge rigorós ?i apassionat ? exercit per músics enamorats de L’instrument, una labor etnomusicològica oportuna i il·lusionada han estat probablement elements generadors D’aquesta evolució notable. So Nat explora un nou concepte de virtuosisme per a L’instrument i té tot el sentit dins L’entorn actual de la gralla. Ha enregistrat dos treballs discogràfics.