La Fira Mediterrània de Manresa, una estepa creativa amb vint països participants

Torna la mostra d'espectacles d'arrel mediterrània

La Fira Mediterrània de Manresa, que se celebra entre el 4 i el 7 de novembre, es globalitza amb la participació de creadors de vint països i un off titulat ?L’Estepa?. Amb el lideratge de Gelabert-Azzopardi i el recreat Belmonte com espectacle inaugural, la Fira de ?la factoria de L’arreL’, ha programat els concerts de la veu de la protesta palestina Rim Banna; la veterana berber Hasna El Becharia que ha assolit L’equiparació amb els homes a partir de L’ús del gumbrí ?la guitarra del desert-; L’algerià Kamel el Harrachi amb un repertori molt popular entre la població magrebina; la trempera del sud italià amb Mimmo Epifani i els seus Barbers; els marsellesos desconcertants Moussu T; o L’Amsterdam Klezmer Band, D’Holanda, síntesi de les músiques balcàniques i les klezmer.

Manresa també segueix atenta a la creació produïda als Països Catalans, amb la veu algueresa de Franca Masu, els 25 anys dels mallorquins reis del ball de bot Tramudansa, els vint dels valencians Urbàlia Rurana, L’homenatge al Gato Pérez per part de Sabor de Gràcia, L’estrena del nou disc de Miquel Gil, i la reinterpretació del folc a càrrec de L’enginy de Raül Fernàndez ?Refree? modulat per la veu de Maria Rodés i les seves cançons de sang i fetge. Obrint Pas, La Carrau, el flirteig D’El Petit de Cal Eril amb la belga Barbara Van Hoestenberghe, el diàleg entre la tradició de Jaume Arnella i L’emergència de Carles Belda, i les composicions de Joan Albert Amargós i Lluís Vidal revisitades per la Cobla Sant Jordi, són alguns dels altres noms amb segell de les terres catalanes.

La Fira equilibra la música amb les arts escèniques. Per això, el cartell brinda el dervix turc Ziya Azazi, que jugarà amb el foc i amb els gegants, emulant els girs de les danses orientals amb les de la imatgeria catalana; Somorrostro vessarà emoció amb el seu flamenc sobri i elegant, mentre que Cañizares i Juan Carlos Lérida reblaran les vares D’aquest gènere; Nats Nus Dansa; el clown italià Paolo Nanni amb 18 anys interpretant La carta; Guillem Albà sobrevivint a la màquina sonora de L’Always Marxing Drinking Band; la companyia Teatre Micalet, dirigida per Pep Tosar; els móns impossibles del mag Sergi Buka; o el comiat de Marduix després de 35 anys de trajectòria.

Tot plegat en una edició que participa per primer cop en la seva història en un projecte europeu, batejat com a Common Routes of Euro-mediterranean music, que ha portat tres artistes catalans ?Marc Egea, Paloma Povedano i Aleix Tobias- a diferents concerts internacionals. Tots els estands de la Llotja Professional i del Firapasseig s’han exhaurit a un mes D’aquesta cita mediterrània que combina un puixant interès professional amb L’acceptació dels públics més diversos.