La Fira Trapezi de Reus aposta per la projecció del circ català

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, tindrà lloc del 8 a l’11 de maig de 2014 a diferents espais de la ciutat de Reus.

Dos objectius estratègics clars: la internacionalització del circ de factoria catalana i el reforç a l’àmbit professional de la fira. Aquestes són les apostes de la present edició de la Fira de Circ de Catalunya, que un any més arriba a la ciutat de Reus la primera setmana de maig. Decisions acompanyades d’una clara implicació institucional, tant per part de la ciutat que acull aquest esdeveniment –que vol reforçar el seu caràcter cultural- com de la Generalitat de Catalunya –a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals i de la participació de l’Institut Ramon Llull- que veu la necessitat de convertir Trapezi en una veritable eina de projecció del circ català i punt de trobada professional. Una tasca de llarg recorregut però que aquest any, tant amb la programació com amb les activitats, posa les bases d’un nou model i fa les primeres passes.

Si el circ a Catalunya comença a tenir instruments, organismes, festivals, professionals i artistes de qualitat i que conformen un teixit sectorial organitzat, la fira Trapezi ha de ser en un futur no massa llunyà el catalitzador anual, el hub de trobada i l’aparador artístic del país i la seva creació i producció més recents. L’aposta per la internacionalització del circ català i del Trapezi es visualitza aquest any amb la implicació d’organismes institucionals i l’accés a xarxes europees com ara CircusNext (suport a la creació), Autopistas (suport a gires d’espectacles de Quebec, Amèrica del Nord, països nòrdics, França i Catalunya) o Camins Emergents (xarxa transpirinenca de companyies emergents). També s’ha apostat per convocar a Reus a programadors catalans, espanyols i estrangers al voltant d’un espai de trobada de professionals el dissabte 10, que facilitarà el contacte entre companyies actuants i possibles compradors o finançadors dels espectacles. Un espai on l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APPC) gestionarà un punt d’informació amb tot el catàleg de propostes artístiques de les companyies de circ del país, es presentarà la nova web catcirc.cat, i on els artistes participants podran mostrar el seu treball de manera personalitzada.

Tallers de formació, assessorament a companyies, Escola de l’espectador, una exposició fotogràfica i altres activitats paral.leles configuren el programa d’actes que transcorre en paral.lel a les presentacions i espectacles. Trapezi proposa a més un espai – El covador – a les escoles de circ Rogelio Rivel de Barcelona i Carampa de Madrid per mostrar una selecció dels seus treballs en un espectacle conjunt presentat en format de cabaret. A més, la fira del circ presentarà el resultat de la convocatòria conjunta realitzada amb la Central del Circ per donar suport en la creació, producció i, finalment, exhibició d’un artista emergent, a la qual s’han presentat més de 15 propostes. Xavier Sánchez amb el seu número Oyeblikk Alene, una peça d’acrobàcia a terra, ha estat l’escollit pel seu valor d’investigació i nou enfoc.