La Fundació Carulla dedica 200.000€ a impulsar i reconèixer projectes culturals transformadors

El Premi Lluís Carulla és un dels guardons més ben dotats del sector cultural

Redacció.- La Fundació Carulla presenta totes les convocatòries de Premis, Beques i Programes d’impuls i reconeixement de la temporada 21/22 en una campanya conjunta que posa l’accent en el poder transformador de la cultura. Amb una inversió de més de 200.000€ s’impulsaran projectes i idees culturals que millorin la societat atenent reptes actuals com poden ser l’emergència emocional derivada de la Covid-19 o l’ús de la llengua com a eina de cohesió social.

En l’exercici 2017-2020 la Fundació va rebre 2.483 candidatures en el total de les línies de premis, en va premiar 278 i en va impulsar 56 (per projecte impulsat s’entén aquell que només era una idea i que gràcies al suport de la Fundació s’ha pogut fer realitat).

La Fundació Carulla, nascuda l’any 1973, segueix fidel a l’esperit transformador dels seus fundadors, Lluís Carulla i Maria Font. Gairebé 50 anys després de la seva creació, la fundació treballa amb la voluntat de trobar respostes creatives als reptes que estem vivint, posant la cultura com a principal motor de canvi.

En la seva línia de mecenatge es presenten les següents convocatòries:
Beques SOS Cultura (impuls a la creació artística)
La convocatòria de les Beques SOS Cultura és la primera a obrir-se, aquest dimarts 13 d’octubre. Les beques van néixer l’any passat en plena pandèmia per donar suport als creadors culturals de carrer. Aquesta segona edició va dirigida a creadors artístics que treballin en projectes culturals adreçats a persones en situació de vulnerabilitat i emergència emocional (com poden ser joves, gent gran, infants…). Aquest enfocament neix de les conclusions apreses al Mutare celebrat el juliol, on es va posar en evidència que la cultura és necessària per garantir el benestar emocional de les persones.

*La convocatòria per presentar-se a les beques estarà oberta del 13 d’octubre al 12 de novembre de 2021. Les bases es poden consultar aquí.

Premi Lluís Carulla (emprenedoria cultural)
Amb una dotació de 100.000€, el Premi Lluís Carulla té com a principal objectiu estimular i fer viables projectes i idees culturals que transformin i millorin la societat catalana. Amb aquest guardó biennal la Fundació Carulla convida als creadors culturals del país a presentar iniciatives que, des de la cultura, ofereixin respostes als reptes de present i futur de la societat catalana.

S’entén com a projecte cultural transformador aquell que incorpora processos per provocar impactes sostinguts en el temps a persones, comunitats i territoris. La sostenibilitat de la iniciativa és un aspecte clau, com també ho és el treball en xarxa i l’abast de l’impacte de la proposta.

La convocatòria de presentació de projectes s’obrirà el pròxim 15 de novembre de 2021 i hi haurà temps de rebre candidatures fins al 9 de gener de 2022. Més informació aquí.

Premi Baldiri Reixac (llengua, arts i educació)
L’educació és un dels pilars de la Fundació Carulla. Per això, fa més de 40 anys que impulsa els Premis Baldiri Reixac, uns guardons anuals que impulsen i reconeixen els projectes educatius que donen resposta als reptes de l’educació del segle XXI de les arts, la cultura i la llengua catalana.

En total es destinaran 40.000€ a premiar una trentena de projectes de centres educatius de qualsevol punt dels Països Catalans. Concretament hi haurà 8 premis per escoles, 20 per experiències d’aula i 1 premi Joan Triadú a centres educatius que hagin excel·lit en l’ensenyament i l’ús del català com a llengua vehicular i de cohesió social. La convocatòria estarà oberta del 10 de gener al 28 de febrer de 2022. Més detalls, aquí.

Premi Francesc Candel (cultura i inclusió social)
Aquest és un guardó biennal que des del 2004 reconeix entitats i institucions que treballen des de la cultura i la llengua per la inclusió de persones d’origen immigrant i altres grups en situació de vulnerabilitat.

La darrera edició dels Premis Candel va ser l’any 2018 perquè el 2020 no es van poder celebrar a causa de la pandèmia. Enguany, la Fundació considera necessari tornar a posar en valor la gran tasca que fan moltes entitats socials del país per afavorir la inclusió social mitjançant la llengua i la cultura. El premi consisteix en una única dotació de 15.000€. La convocatòria d’aquest premi està prevista pel juny del 2022.