Miquel Barceló

La Fundació Catalunya La Pedrera presenta la retrospectiva més completa de la ceràmica de Miquel Barceló

És la retrospectiva dedicada a la ceràmica de Miquel Barceló més gran que s’ha fet fins ara

Redacció.- La Fundació Catalunya La Pedrera presenta l’obra de Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca,1957), un dels creadors més destacats del panorama artístic contemporani. L’exposició està organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera i es podrà veure a La Pedrera entre el 8 de març i el 30 de juny.

Pintor, escultor i dibuixant, va començar a crear amb fang l’any 1994 a partir d’una estada a Mali durant la qual un vent fort li impedia pintar i dibuixar, ja que cobria de pols els seus treballs. Això el va portar a experimentar amb aquest nou material, fet que el va influir molt i va afectar aspectes centrals de la seva obra. Les ceràmiques de Barceló són com una extensió de la seva pintura.

L’exposició a La Pedrera està organitzada de manera cronològica i traça un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. La mostra, amb quasi una vuitantena de peces, es complementa amb més d’una quinzena de pintures i alguns quaderns relacionats amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze que ocuparà el pati del Passeig de Gràcia de La Pedrera.

L’exposició a La Pedrera, comissariada per l’escriptor i comissari independent Enrique Juncosa, està organitzada de manera cronològica i traça un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins la producció més recent.

És la retrospectiva dedicada a la ceràmica de Miquel Barceló més gran que s’ha fet fins ara i ha comptat en tot moment amb l’entusiasme i la complicitat de l’artista.

Barceló. Ceràmiques

TOTS SOM GRECS

L’exposició és principalment de ceràmiques i està organitzada de manera cronològica. Es complementa amb pintures, obres sobre paper i quaderns relacionats, pels temes i la iconografia que presenten, amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze que ocupa un dels patis de La Pedrera. A continuació es detallen les temàtiques i diferents espais que conformen la mostra i que marquen el recorregut de l’exposició.

MALI

Barceló i el seu amic Javier Mariscal, que el 1984 havien passat uns quants mesos junts pintant a Vila Nova de Milfontes (Portugal), van voler repetir l’experiència de sortir de l’estudi. Finalment, el gener de 1988 es van trobar a Algèria amb la idea de travessar el Sàhara amb un Land Rover ple de material per a pintar. Van arribar a Gao, a Mali, on van llogar una casa per a una temporada. Aquest fou l’inici d’una fascinació. Després, Barceló va viatjar a l’Àfrica uns quants hiverns, es va establir al país dels dogons i allà va dibuixar a l’aire lliure els paisatges àrids de la regió. En un d’aquests primers viatges, entre el novembre de 1994 i el gener de 1995, durant unes tempestes que no permetien que Barceló pintés, l’artista va fer les seves primeres ceràmiques a partir de la tècnica tradicional de la zona, on l’argila es barreja amb excrements d’animals, com ara vaques o ases. Són obres molt fràgils i, de fet, poques han sobreviscut, però tenen una gran transcendència en la seva trajectòria artística. A partir d’aleshores la ceràmica és tan important en la seva obra com ho són la pintura o el dibuix.

Algunes de les peces que hi trobarem són Sahel vanitas III, 1992; Pinocchio mort , 1994 o Masque, 1995.

TALLERS

Quan va tornar a Mallorca, entre 1996 i 1998, Barceló, que feia deu anys, el 1987, havia pintat paisatges de gran format farcits d’atuells i que havia mostrat ceràmiques provinents de les col·leccions dels museus de Barcelona en la seva primera retrospectiva a la ciutat, comença ara a freqüentar una teulera propera al seu estudi. A les teuleres es fabriquen teules, maons, atuells i gerres artesanals. Aquí Barceló continua aprenent la tècnica de la ceràmica i desenvolupa i amplia el seu vocabulari amb aquest mitjà. Sovint fa servir formes tradicionals, que deforma o forada, decorades amb imatges de fruites, verdures, pans, peixos, crustacis o mol·luscs. A més, crea obres amb formes de cranis, sovint amuntegats els uns damunt dels altres. El 1999 treballa en un taller especialitzat a Les Rairies (França) i l’any 2000 s’inaugura al Musée des Arts Decoratifs – Musée du Louvre, a París, una gran exposició amb les ceràmiques que havia realitzat fins aleshores. El 2001 comença a treballar a Vietri sul Mare, prop de Nàpols (Itàlia).

Algunes de les peces que hi podrem veure són Sense títol, 1999; Poulpe à l’envers, 2001 o Sense títol, 2009-2011.

CATEDRAL DE MALLORCA

A Vietri sul Mare Barceló desenvolupa el que serà el seu projecte públic més ambiciós fins aquell moment, l’encàrrec de decorar la capella del Santíssim de la catedral de Mallorca, situada a la dreta de l’altar major, sobre el qual penja un baldaquí d’Antoni Gaudí. El tema escollit és l’escena bíblica del miracle de la multiplicació dels pans i els peixos, i el de la conversió de l’aigua en vi. A l’exposició veurem alguns estudis preparatoris per a aquesta obra. Es va haver d’inventar un sistema per a trencar grans planxes de ceràmica en trossos de formes aleatòries, els quals després es van reconstruir dins de la catedral com si es tractés d’un mosaic enorme. Aquesta obra, d’uns vint metres d’alçada, va requerir sis anys de feina i es va inaugurar el 2007. Barceló també va dissenyar les vidrieres de la capella.

Algunes de les peces que hi trobarem seran Rap i peixos, 2003 o Dues llagostes, 2003.

PASO DOBLE

El 2006, Barceló rep l’encàrrec del Festival d’Avinyó de treballar amb el coreògraf Josep Nadj en un espectacle teatral titulat Paso doble, que s’estrena l’any següent. Barceló i Nadj són els actors de l’obra, en què, vestits de negre, duen a terme un seguit d’accions damunt d’una plataforma d’argila tova i davant d’una paret del mateix material. La performance, que requeria un gran esforç físic, acaba amb els dos actors travessant el mur de fang com si la matèria mateix els succionés.

QUADERNS

Tenint en compte que Barceló és un artista prolífic i també viatger, és, potser tal com se suposa que ha de ser, autor d’una elevada quantitat de quaderns de notes que l’han acompanyat en els seus viatges. Les llibretes recullen escenes de la vida quotidiana dels llocs que visita, incloent-hi animals, aliments, retrats, paisatges, a més de coses inventades o estilitzades. En d’altres trobem, també, textos de l’artista, que sol escriure en francès. Un dels quaderns, que correspon a un viatge a l’Himàlaia, s’ha publicat en edició facsímil. Aquí s’exposen els quaderns que inclouen referències explícites a la seva obra amb la ceràmica, realitzats a Mallorca, a Grècia o al Japó.

Algunes de les obres que hi trobarem seran Quadern, 1a cuita, desembre 1996 (Can Murtó,Artà, Mallorca) o Quadern, juliol-agost 2021 (Grècia).

VILAFRANCA DE BONANY

El 2008, Barceló compra una teulera a Vilafranca de Bonany, a Mallorca. La ceràmica, aleshores, ja és una part importantíssima de la seva obra i experimenta amb pigments i colors amb un gran virtuosisme. En aquests moments està ampliant aquest taller, després d’adquirir fa poc una altra teulera que hiha a prop. Ha creat unes quatre mil ceràmiques i s’ha convertit en un dels artistes més destacats d’aquest mitjà, que també va interessar a Picasso i a Miró.

Algunes de les peces que hi podrem veure seran Rhododendron, 2019; Peixos de brega, 2019; Sense títol, 2022 i Sense títol, 2023.

TÒTEMS

Els darrers anys, Barceló ha creat una sèrie d’obres que anomena «tòtems», a partir de les formes d’uns grans maons de fang, convertits en formes modulars, que li permeten edificar enormes construccions com si fossin murs, però també figures verticals individuals. En tots dos casos, les dues tipologies es poden reconsiderar a partir de noves configuracions, depenent de l’espai on s’instal·len. L’aspecte d’aquestes construccions recorda els jaciments arqueològics d’altres civilitzacions. De fet, de vegades denoten referències culturals concretes, com ara capitells grecs o precolombins, i també suggereixencaps de dracs, saures o monstres fantàstics.

En aquesta secció hi podrem trobar, entre d’altres, Tòtem, 2019 i Tòtem dòric-azteca, 2019.

L’exposició més enllà de la sala

Un cop més, al voltant de l’exposició de Miquel Barceló la Fundació Catalunya La Pedrera ha cocreat un seguit de propostes culturals que expandeixen l’exposició més enllà de La Pedrera i ofereixen noves mirades establint diàlegs amb altres disciplines artístiques.

Les activitats que formaran l’exposició expandida seran el concert al foyer del Gran Teatre del Liceu amb el pianista Alain Planès que estrenarà la peça de Francisco Coll composta expressament per a l’ocasió; la mostra bibliogràfica de Miquel Barceló Per amor a la literaARTura a la Biblioteca Nacional de Catalunya, coincidint amb la diada de Sant Jordi; la presentació del documental Barceló, traços de fang realitzat per Josep Maria Civit; la conversa entre Miquel Barceló i Albert Serra; el concert de Pascal Comelade al Palau de la Música; la visita dialogada amb la Fundació Joan Miró i la jornada Miquel Barceló amb l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

L’audiovisual Barceló, traços de fang, que es podrà veure a la sala d’exposicions durant tota la mostra i que presentarà el propi Barceló a La Pedrera, clou la tríada de filmacions -realitzades pel director de fotografia Josep Maria Civit- dedicada als tres artistes contemporanis que han exposat a La Pedrera durant el 2023 i 2024: Jaume Plensa, Antonio López i Miquel Barceló.

Aquests audiovisuals esdevenen un testimoni enriquidor en què l’art, la creació, la reflexió i el diàleg amb l’arquitectura de La Pedrera s’uneixen amb l’objectiu d’ampliar l’experiència expositiva més enllà de la sala, així com allargar-la en el temps, aprofundir en el coneixement de l’artista i la seva obra, i connectar amb un públic més ampli.

Podeu consultar tota la programació de l’exposició expandida aquí.

23/04: Concert al Foyer del Gran Teatre del Liceu amb el pianista Alain Planès i amb l’estrena de la peça de Francisco Coll composta expressament per a l’ocasió.

23/04: Biblioteca Nacional de Catalunya. Mostra bibliogràfica de Miquel Barceló Per amor a la literARTura, coincidint amb la diada de Sant Jordi i les portes obertes que fa la Biblioteca.

24/04: Estrena del documental de Miquel Barceló i diàleg entre Barceló i Vicenç Altaió, a La Pedrera.

5/05: Jornada Miquel Barceló a La Pedrera, amb la col·laboració de l’ESMUC.

26/05: Visita dialogada «Barceló-Miró. Camins de llibertat», a càrrec de Ricard Bru, a La Pedrera i a la Fundació Miró.

12/06: Concert de Pascal Comelade, al Palau de la Música.

13/06: Conversa entre Miquel Barceló i l’Albert Serra, a La Pedrera.

22/03 al 27/10: Exposició «Toni Catany: retrats i ceràmiques de Miquel Barceló» al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor (Mallorca).

Etiquetes: