La Fundació Estany explora els límits humans amb Expanding Edges, el nou espectacle del projecte DansCapacitats

El nou muntatge es podrà veure aquest dissabte 3 de desembre dins els actes per celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Redacció – La Fundació Estany estrenarà aquest dissabte el nou espectacle del projecte de dansa inclusiva DansCapacitats. Expanding Edges es podrà veure a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles dins els actes de commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Els diners que es recaptin es destinaran a la Marató de TV3.

Expanding Edges és el tercer espectacle de DansCapacitats i pretén qüestionar els espectadors perquè s’interroguin sobre els límits que marquen les seves vides. Al muntatge, els ballarins i ballarines busquen delimitar els límits i, a la vegada, desdibuixar els que cada persona s’esforça a crear. L’espectacle, produït per Fundació Estany amb la col·laboració de Moviment Lantana, és un muntatge surrealista i conceptual, on els límits els posa l’espectador.

El coreògraf i director de Moviment Lantana Marcel Bassachs ha destacat que “els límits que dibuixem marquen les nostres vides” i ha remarcat que “els estereotips i les formes de comportament ens condicionen fins al punt que hi trobem certa estabilitat dins l’anormalitat condicionada”. “Els ballarins i les ballarines, integrats i desintegrats, units i desunits, junts i separats, proposen un espectacle coreogràfic i visual per tal que l’espectador pugui imaginar còmodament un univers de límits expansibles”, ha afegit Bassachs.

Dansa inclusiva
Expanding Edges segueix la línia educativa, artística i terapèutica que Marcel Bassachs ha desenvolupat en els seus anys com a coreògraf, ballarí i educador social. El procés de creació de l’espectacle ha comptat també amb l’aprenentatge corporal que ha impulsat la dansterapeuta Mercedes Guevara.

DansCapacitats es va crear l’any 2011 i ha estrenat dos espectacles, Indiferents i Ballalavida!. La majoria dels ballarins i ballarines en formen part des del seu inici, el que ha permès consolidar el grup.

Amb el repte d’esborrar les diferències que poden ocasionar les discapacitats, a través de DansCapacitats es treballa des del moviment de cada persona i es potencia la seva participació activa durant el procés de creació. D’aquesta manera, s’aconsegueix un espectacle cohesionat, seguint una línia artística, però respectant l’estil personal de cada ballarí.

Expanding Edges s’estrenarà aquest dissabte 3 de desembre a partir de les 9 del vespre a l’Auditori i, a banda dels ballarins de DansCapacitats, el projecte comptarà també amb la participació d’alumnes de segon de Batxillerat de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles. Les entrades es poden reservar a Fundació Estany i s’abonaran a través del sistema de taquilla invertida, és a dir, al final de l’espectacle els assistents pagaran en funció de la seva economia o la seva satisfacció amb l’espectacle.

Fundació Estany
Fundació Estany, amb seu a Banyoles, és una entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social que es va constituir l’any 2001 per la necessitat de crear un servei residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual al Pla de l’Estany. Les impulsores de l’entitat van ser les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca que reclamaven la necessitat que el Pla de l’Estany comptés amb una llar residència que pogués donar servei als seus fills i a altres persones amb discapacitat intel·lectual.

L’objectiu es va aconseguir el juny de 2005 quan va obrir les portes la llar residència El Sopluig, gràcies a la implicació d’institucions, empreses i particulars de la comarca que van contribuir a la seva construcció. A través d’El Sopluig, Fundació Estany ofereix els serveis de llar residència i de respir familiar.

L’obertura del Sopluig, lluny de ser una fita per sí sola, es va convertir en un impuls per consolidar la Fundació Estany i crear nous serveis per a millorar l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca. En aquest sentit, la Fundació ofereix també altres serveis com el Suport a l’Autonomia a la pròpia llar, des del qual es dóna suport a persones amb discapacitat que viuen de forma independent. També presta el Servei de Lleure, a través el qual es programen diverses activitats lúdiques inclusives per a persones amb discapacitat i les seves famílies. I també s’ofereix el Servei de Suport a les Famílies, amb el que es programen activitats d’assessorament, acompanyament i orientació a les famílies de les persones amb discapacitat de la comarca.

Fundació Estany atén actualment unes 80 persones amb discapacitat intel·lectual del Pla de l’Estany i les seves famílies. En total, l’entitat ofereix serveis per a prop de 150 persones.