La Fundació Foto Colectania presenta un àlbum inèdit amb 76 fotografies d'època de Joan Colom

L'exposició respecta muntatge original de l'autor

Joan Colom s’ha convertit en un dels grans fotògrafs dels anys 50 i 60 que, a través de les seves fotografies de carrer, va plasmar amb passió i alhora respecte l’esperit del barri del Raval de Barcelona durant aquests anys. L’exposició que organitza ara la Fundació Foto Colectania reuneix les 76 fotografies que el mateix autor va reunir en un àlbum que va muntar per regalar al seu admirat galerista, Josep Maria Casademont.

Les imatges que constitueixen aquest magnífic llegat, algunes d’elles inèdites, es van mantenir en mans de la família Casademont fins que el fons va ser adquirit per la Fundació Foto Colectania el 2004. Per acompanyar la mostra, Foto Colectania i l’editorial RM han editat un llibre facsímil d’aquest àlbum, que tindrà una distribució internacional, i que respecta la deliciosa posada en pàgina que va realitzar el propi Colom. L’exposició, que es podrà veure des del 23 de juny al 29 d’octubre de 2011, és un homenatge que la Fundació Foto Colectania vol retre a Joan Colom i a la seva obra.

El 1973 Joan Colom va regalar a l’historiador i crític de fotografia Josep M. Casademont un àlbum que contenia 76 fotografies escollides especialment per a ell. Casademont, que va ser un dels grans activistes de la fotografia dels 60, i després la seva dona, Pilar Galindo, el van conservar en perfecte estat fins que va passar a enriquir els fons de la col.lecció de Foto Colectania. L’àlbum contenia les fotografies que el mateix autor considerava les seves favorites, ja que retrataven l’ambient i els personatges d’aquest barri, que durant anys han atret a Colom.

De manera intuïtiva i amb un gran respecte, Joan Colom va fotografiar a tota aquesta gent i la seva obra es va convertir, no només en una crònica d’un barri i una època en concret, sinó en un relat sobre l’humà i les seves manifestacions. Les seves fotografies s’han transformat en un retrat social, convertint-se en un dels assajos fotogràfics més importants d’aquella època. En les paraules del propi Colom, “no sabia que feia fotografia social, buscava imatges que em van emocionar. Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies busco ser una mena de notari de l’època “.

Amb un sentit sorprenent del ritme i del moviment, Colom sortia al carrer per buscar imatges reals. Per això, per no interferir en la realitat, en moltes ocasions ni tan sols mirava a través del visor.

Les fotografies que conté l’àlbum que Colom va regalar a Casademont, algunes molt emblemàtiques i icòniques, altres no tan conegudes pel gran públic, són l’origen de l’exposició que es presenta a la Fundació Foto Colectania. Respectant l’ordre de l’àlbum que el mateix Colom va idear, la mostra exhibeix 76 còpies en blanc i negre d’època, 74 de Joan Colom i 2 d’Ignasi Marroyo, membre com Colom del grup “El Mussol” i que va captar a Colom mentre fotografiava a els carrers del Raval.

El valor d’aquest conjunt fotogràfic també es troba com una magnífica posada en pàgina de l’àlbum. Va ser el propi Colom qui el va dissenyar, donant com a resultat una narració amb un ritme extraordinari i amb suggerents i expressives seqüències. La selecció de les imatges i la seva àgil compaginació converteixen aquest àlbum en un autèntic llibre d’autor. A més, l’extraordinari valor d’aquestes còpies positivades i esmaltades per Colom el 1973 és que constitueixen autèntics tiratges originals.

Amb motiu de l’exposició, la Fundació Foto Colectania coedita juntament amb l’editorial RM un catàleg que pretén ser una reproducció real de totes les fotografies d’aquest àlbum, respectant el muntatge que el mateix Colom va fer de les fotografies d’aquesta sèrie.

L’autor

Joan Colom neix a Barcelona l’any 1921 i no és fins a la tardana edat de 36 anys que s’interessa pel món de la fotografia. És en aquest mateix moment, el 1957, Colom ingressa a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i aprèn les principals habilitats fotogràfiques.

A partir d’aquest moment, Colom comença la seva gran projecte fotogràfic: fotografiar el barri del Raval, plasmant el seu interès pel carrer i la gent. Colom abandona amb aquestes fotografies la tendència del “virtuosisme artístic” o “puresa fotogràfica”, buscant una fotografia més realista.

Joan Colom va ser guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia el 2002, en reconeixement al valor històric de tota la seva trajectòria i el seu personal aportació a la fotografia espanyola. A més, la seva sèrie fotogràfica sobre el barri del Raval ha estat exposada en nombroses ocasions aconseguint un gran reconeixement tant a nivell nacional com internacional. El 2006 la Laurence Miller Gallery de Nova York va realitzar una exposició monogràfica amb la seva obra i, aquest mateix any, es va organitzar l’exposició itinerant “Raval” amb fons procedents de la col.lecció de Foto Colectania que va poder veure a la Fundació Henri Cartier-Bresson de París, al Folkwang Museum d’Essen i al FOAM d’Amsterdam.


Foto: Álbum (Gente de la calle), 1958-1964. Gelatina de plata, fotografies d’època. © Joan Colom, Colección Fundació Foto Colectania

Etiquetes: