La Fundació Joan Miró presenta Alfons Borrell. Els treballs i els dies

Els treballs i els dies, una revisió de l’obra d’un dels màxims representants de l’abstracció pictòrica a Catalunya.

Comissariada per l’artista plàstic Oriol Vilapuig, la mostra reuneix prop de 200 peces, 130 de les quals són inèdites, que permeten revisar els aspectes fonamentals de l’obra del pintor Alfons Borrell. La selecció inclou pintures, dibuixos i gravats, i recupera també el film Aigua fosca, de 1964. La mostra es completa amb unes notes manuscrites recuperades recentment per Borrell i que s’exposen al públic per primera vegada. Aquests apunts fan memòria de les converses que va mantenir amb el pintor Hermen Anglada Camarasa quan va assistir al seu taller de Port de Pollença l’any 1950.

“Alfons Borrell. Els treballs i els dies” defuig el plantejament cronològic i es desplega en set àmbits d’estudi, que se centren en la dedicació d’Alfons Borrell a la pràctica pictòrica al llarg de sis dècades i el seu posicionament pel que fa a l’art com a experiència de vida. L’exposició pren la forma d’un assaig obert per generar interpretacions múltiples. La publicació que completa el projecte inclou textos d’Oriol Vilapuig, Jèssica Jaques, Carles Guerra, Álvaro Siza i el mateix Alfons Borrell.

Amb aquesta mostra, que obre el programa commemoratiu del 40 aniversari, la Fundació Joan Miró es retroba amb una figura vinculada amb la seva trajectòria, present des dels seus inicis amb una exposició col·lectiva l’any inaugural; una mostra individual l’any 1978 a l’Espai 10, actualment Espai 13; i la seva participació en l’edició commemorativa de gravats del 25 aniversari de la Fundació, l’any 2000.

L’inauguració serà el dijous 2 de juliol i es podrà veure fins el 27 de setembre a la Fundació Joan Miró.