La Fundació Josep Pla inaugura l’exposició “La passió per escriure. Josep Pla (1897-1981)”

La nova exposició permanent renova completament el format i incorpora continguts per oferir un retrat actualitzat, precís i aprofundit de la figura i l’obra de Josep Pla

Redacció.- Després de 24 anys, la Fundació Josep Pla culmina la renovació integral de la seva exposició permanent, que introdueix la figura i l’obra de l’escriptor de Palafrugell, amb un nou discurs expositiu ajustat als nous materials i coneixements sobre Josep Pla.

En els darrers anys han aparegut nous estudis, textos inèdits, documentació periodística i epistolar… i una recent i aprofundida biografia de Josep Pla, que han obert noves perspectives i aproximacions a la personalitat i l’obra de l’autor d’El quadern gris. L’anàlisi d’aquests materials per part de la Fundació Josep Pla, sumada a la recepció de fons documentals d’extraordinària importància, són la base de la renovació de l’exposició «La passió per escriure».

D’aquesta manera, els visitants podran conèixer i interpretar millor les diverses facetes de l’escriptor: els lligams familiars, les relacions sentimentals i d’amistat, les fites de la seva trajectòria, els grans temes de la seva obra, la seva proposta estilística, el seu procés d’escriptura i, fins i tot, es podrà experimentar la sensació de visitar el mas Pla.

Per tant, la renovació de l’exposició no s’ha limitat només als continguts, sinó que s’han condicionat nous espais visitables de la seu de la Fundació i s’ha actualitzat el format de la mostra, que inclou elements interactius i nous materials audiovisuals, per oferir una experiència més atractiva i participativa.

La definició de continguts ha anat a càrrec d’Anna Aguiló, Xavier Pla i Francesc Montero, amb disseny de Carles Fargas. La inauguració es farà avui al migdia.

Sobre Josep Pla

Josep Pla és el prosista més important de la literatura catalana contemporània. Escriptor i periodista, autor de dietaris, biografies, memòries, novel·les i grans reportatges, viatja per tot el món sense oblidar mai els seus orígens palafrugellencs i empordanesos, fent universal el local.

Posseït per una autèntica passió per escriure, Pla caracteritza la seva obra amb un estil singular: des d’una mirada personal i inconfusible, converteix la pròpia vida, experiències i lectures en matèria literària, confonent-la amb la realitat veritable. En els seus textos, es construeix la imatge del solitari de Llofriu: una màscara que li permet amagar rere la literatura la personalitat autèntica d’un home sensible, preocupat per la família, que tindrà diverses relacions sentimentals i que sempre està envoltat d’amics i coneguts.

Amb aquesta proposta singular dins el panorama literari català, ja des de ben jove Pla obté un gran ressò i èxit entre tot tipus de públics. Uns lectors que encara avui continuen apreciant en la seva obra la reflexió sobre la identitat personal i col·lectiva, una vasta indagació sobre el pas del temps i la memòria i un vigorós retrat de la Catalunya del segle XX.

Etiquetes: