La Fura dels Baus celebra el seu 5è aniversari amb nova seu

Les instal·lacions al Port de Badalona, aporten un espai de coneixement i noves tecnologies

Redacció.- La nova seu de la Fundació Èpica La Fura dels Baus va obrir ahir les seves portes al Port de Badalona, posant a disposició de la ciutadania un centre de coneixement basat en les connexions en la frontera sorgides a partir de la col·laboració horitzontal entre ciència, art i tecnologia. Les noves instal·lacions acolliran projectes residents nacionals i internacionals oferint a professionals multidisciplinaris un entorn d’experimentació dotat amb tecnologies innovadores, metodologies disruptives i nous llenguatges.

Aquest dijous va tenir lloc la celebració del 5è aniversari de la Fundació Èpica La Fura dels Baus i es va fer presentació dels projectes de futur: residents, nacionals i internacionals emmarcat en iniciatives europees com S+T+ARTS o HORIZON EUROPE, oferint a professionals multidisciplinaris un entorn d’experimentació dotat amb tecnologies innovadores, metodologies disruptives i nous llenguatges.

L’acte va comptar amb la participació de Rubén Guijarro, alcalde de Badalona; Jordi Foz, Secretari General de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Imanol Sanz, gerent de Marina Badalona; i Pep Gatell, president de la Fundació Èpica La Fura dels Baus i director artístic de La Fura dels Baus. «La Fundació Èpica La Fura dels Baus té l’objectiu de fer científic l’art per tal de tornar-lo a posicionar al nivell que tenen com a validadors i assessors de la nostra evolució la ciència i la tecnologia», ha explicat Pep Gatell. «Aprenem com funcionen els centres d’excel·lència en recerca i desenvolupament, col·laborant amb científics i investigadors per tal de compartir experiències passades i projectes de futur», ha afegit.

I és que, amb l’objectiu d’assolir la internacionalització i digitalització del Port de Badalona, l’Ajuntament de Badalona i Marina Badalona S.A. posen a disposició de la Fundació Èpica un nou espai que permetrà transformar el Moll de Capitania en un espai de coneixement i noves tecnologies per a la ciutat de Badalona. La nova seu disposa d’una zona d’oficines, dos laboratoris digitals i una sala polivalent amb capacitat per a 120 persones. S’hi duran a terme activitats de divers format: conferències, debats, exposicions o activitats de contaminació creativa, entre d’altres. Aquesta ubicació permetrà consolidar l’entitat com un actiu principal en l’àmbit del coneixement a la ciutat.

Èpica: concepte en evolució

La Fundació Èpica La Fura dels Baus es va inaugurar oficialment el desembre de 2018 a Muebles Rojas, espai cedit per l’Ajuntament de Badalona i seu de l’entitat fins a l’octubre de 2022. Tanmateix, Èpica és fruit d’un treball conceptual que es remunta a l’any 2010, quan La Fura dels Baus va començar a reflexionar sobre la necessitat de, no només fixar el coneixement desenvolupat fins aleshores -més de 30 anys-, sinó de regenerar-se, reinventar-se i contagiar-se de noves fórmules i formats per a la creació. En definitiva, la voluntat d’establir un llegat per i amb la societat.

Projectes i reptes de futur

Fins ara la Fundació ha organitzat més de 25 projectes multidisciplinaris on hi han participat més de 800 creatius, més de 100 experts i investigadors, assolint una audiència de 15.000 persones en els esdeveniments físics i generant un impacte digital de més de 100.000 visualitzacions. Experiència que ha permès a la Fundació posicionar-se com a centre d’investigació pioner en l’àmbit de la ciència, l’art i la tecnologia.

En aquest sentit, la Fundació forma part del consorci que des del mes de juny de 2022 és responsable de l’European Institute of Innovation & Technology (EIT) Culture & Creativity, el nou instrument europeu que té com a missió fomentar la competitivitat de les indústries culturals i creatives a Europa. És membre de la European Network of Living Labs, que certifica les metodologies i processos d’Èpica en l’àmbit de la quàdruple hèlix, garantint la unió entre administració, recerca i acadèmia, empreses i ciutadania. Forma part del clúster audiovisual de Catalunya i és l’únic soci no alemany del Media Solution Center de Baden-Wurtemberg. Totes aquestes aliances i vinculacions amb projectes i iniciatives internacionals s’alineen amb l’estratègia d’R+D+i de la Fundació, que enguany durà a terme dos workshops multidisciplinaris, oferint 60 beques per a artistes i creatius.

D’altra banda, durant aquest 2023 i 2024, Èpica organitzarà les activitats i residències del nou regional center de S+T+ARTS, cofinançat per la Comissió Europea, juntament amb socis catalans de referència com el Barcelona Supercomputing Center i RCR Arquitectes, o internacionals com el High Performance Computing Center de Stuttgart o SONY Europa. Finalment, la Fundació a través de les seves activitats, continuarà treballant per a fomentar el reconeixement de la investigació artística com a pràctica fonamental, al mateix nivell que la ciència i la tecnologia, per a fer front als reptes i canvis sistèmics del futur i generar nou coneixement amb i per a la societat.