La Fura dels Baus estrena ?Le grand macabre? a Brusel·les

Àlex Ollé, un dels directors de ?La fura dels Baus', dirigirà L'obra de Ligeti a La Monnaie

Per primera vegada, aquesta òpera contemporània de György Ligeti puja a l’escenari de La Monnaie, concebuda i dirigida per Àlex Ollé,de la companyia catalana ?La Fura dels Baus’ i Valentina Carrasco.
L’estrena tindrà lloc avui a les vuit del vespre, a La Monnaie de Brussel·les. ?Le Grand Macabre? és una coproducció de La Monnaie, el Gran Teatre del Liceu, English National Opera i Teatro delL’Opera di Roma.

A mitjans dels anys Ligeti 70 va escriure la seva primera òpera, ?Le Grand Macabre?, una obra de teatre de l’absurd, basada en l’obra de l’escriptor belga Michel de Ghelderode Ballade du Grand Macabre, de 1934, i que no és més que una comèdia sobre la fi del món. Aquesta obra està en la línia de les danses de la mort medievals, misteris, titelles i teatre de fira: una reacció a L’intel·lectualisme de L’òpera contemporània, i una barroca composició amb exagerats efectes al·lucinògens, cites i al·lusions de Monteverdi a Mozart i Wagner. El que passa a l’escenari ha de ser estrany, perillós, exagerat i totalment boig, igual que la música. Tots aquests elements van ser una crida per al director, Alex Ollé, que va assumir amb entusiasme el desafiament.

El llibret original va ser escrit en suec (l’estrena mundial tingué lloc a Estocolm el 12 d’abril 1978 i va ser dirigida per Elgar Howarth) i hi ha també versions franceses, italianes i angleses. Aquesta última es va realitzar a Salzburg el 1996 i Ligeti va supervisar la traducció. La Monnaie ha optat per aquesta última versió en anglès.

Leo Hussain conduirà l’orquestra i cor de La Monnaie d’aquesta nova producció. Aquest jove director britànic es va formar a la Universitat de Cambridge i la Reial Acadèmia de la Música. El jove escenògraf Alfons Flores ha dissenyat L’escenografia de ?Le Grand Macabre?, una marioneta gegant de 17 metres de llarg per 7 D’ample. Alfons Flores ha creat les escenografies D’altres grans muntatges com per exemple, Così fan tutte de l’Òpera Nacional de Gal·les i Don Giovanni per al Gran Teatre del Liceu, English National Opera i Staatsoper Hannover. Franc Aleu, col·laborador habitual de La Fura dels Baus, participa en el muntatge amb la creació dels vídeos que es projectaran sobre la pell de la marioneta gegant.