La galeria Anquins celebra els seus 50 anys

Es va fundar el 1973 a Reus

Redacció.- Aquest any 2023 la galeria d’art ANQUINS, fundada el 1973 a Reus, celebra 50 anys. Per tal de celebrar aquesta fita històrica s’han preparat un seguit d’actuacions al llarg de l’any: cinc exposicions, un acte central el 24 de març, i l’edició d’un llibre, que volen posar en valor la dinamització cultural desenvolupada al llarg de 5 dècades.
 
L’acte central, el 24 de març

L’acte central pel 24 de març consistirà en la inauguració  a les 19.00 h a la galeria de l’exposició “Vincles”, de pintures i escultures de 50 artistes actualment vinculats a la galeria. A continuació, a les 20.15  a l’espai CAL MASSÓ es presentarà l’exposició de la trajectòria,  a través d’un vídeo d’entrevistes a testimonis, d’un timeline que ocuparà els murs de la sala on s’exposaran  fotografies i catàlegs, i del llibre commemoratiu ”Crònica d’una galeria particular”.

Assistiran a l’acte els artistes participants, personalitats del món cultural, autoritats locals i convidats.

La programació anual

Les celebracions es van iniciar el passat gener amb la important exposició “Cuixart, Natura diversa” i seguiran al llarg de tots els mesos del 2023 amb una sòlida programació d’autors rellevants:

Del 24 de març al 13 de maig: VINCLES. 50 artistes vinculats a la galeria

Col.lectiva amb pintura i escultura de 50 artistes actuals especialment creades per l’exposició. Un centenar d’obres exposades. (Horari: de dimarts a divendres, d’11 a 13,30h i de 17 a 20h i dissabte matí, d’11 a 13,30h).

Del 25 de març al 14 d’abril: 50 ANYS D’ART. Exposició de la trajectòria a Cal Massó

​Espai Cal Massó: C/ Prósper Bofarull, 7- Reus  (horari de dimarts a divendres, de 17 a 20h i dissabte matí, d’11 a 13,30h)

Del 19 de maig al 15 de Juliol: Escultures de JESÚS CURIÁ

Del 8 de setembre al 14 d’octubre: MORATÓ ARAGONÈS. Centenari

Del 20 d’octubre al 28 de novembre: DIDIER LOURENÇO

Quatre pinzellades d’història

El març del 1973 obria les portes a Reus, “en ple franquisme i amb un permís per escrit del Governador Civil” com explica la seva propietària, Pepa Quinteiro, una galeria d’art, que volia ser pionera en recuperar el protagonisme que havia tingut la vida artística a la ciutat a finals del segle XIX i fins la Guerra Civil al XX, amb grans noms com Fortuny, Galofre, Tapiró, o Rebull.

L’ANQUINS –acrònim d’Antoni Quinteiro, fundador de la galeria juntament amb la seva esposa Pepita Giner–, oferia la possibilitat als amants de l’art de les comarques tarragonines de no haver de desplaçar-se a Barcelona per gaudir d’exposicions de primera línia en uns moments de desertització cultural.

Després d’uns primers anys amb una gran rebuda per part de la societat i de les celebracions dels Salons de Maig,  amb la consolidació de l’ANQUINS (1983-1992) es van fidelitzar els artistes mentre sorgien noves iniciatives com el Concurs Biennal de Pintura Jove. Del 1993 al 2000 la galeria va passar per una etapa de relleu generacional degut al decés de Pepita Giner, posant el timó en mans de Pepa Quinteiro.

Una vegada consolidada la nova direcció, l’ANQUINS va viure una etapa expansiva (2001-2007) amb la reforma de la galeria, l’obertura d’una segona sala, l’ARTLOFT; l’entrada al Gremi de Galeristes, l’expansió internacional i les exposicions d’avantguardes històriques. Malgrat la recessió mundial del 2008, les dues sales van mantenir amb resiliència les seves activitats tradicionals, iniciant nous projectes com la col·laboració amb Caixa Penedès i el projecte Art i Vi amb el Celler “Clos Galena”.

La dècada del cinquantenari de l’ANQUINS és la del salt definitiu al món online i la internacionalització. La galeria intensifica la seva presència a les fires d’art d’Europa i Amèrica, mentre continua tenint cura dels artistes i del públic de proximitat.

Al  llarg de 50 anys, Anquins ha organitzat més de 600 exposicions i ha participat en 70 fires internacionals, una intensa trajectòria explicada i documentada en el llibre commemoratiu “Crònica d’una galeria particular” escrit per la periodista Tate Cabré que es presentarà en l’acte inaugural del dia 24 de març i el 13 d’abril a “El Circol”.

La galeria ha preparat també un vídeo amb testimonis que parlen de les diverses etapes viscudes i que es presentarà en l’acte inaugural a Cal Massó.