La GIO Symphonia presenta La Creació del Món a l’Auditori de Girona

Un concert amb música de Rebel, Milhaud i la simfonia Júpiter de Mozart, sota la direcció de Francesc Prat

Redacció.-La GIO Symphonia oferirà el proper 4 de febrer (Auditori de Girona, 18h) el seu concert “La creació del món” -amb obres de Rebel, Milhaud i Mozart- en un recorregut que s’emmarca en l’ancestral anhel humà de la recerca del coneixement absolut i de la creació perfecta.

“La creació de l’univers”, doncs, és un tema que ha inspirat artistes i músics al llarg dels temps. No obstant això, no va ser només la idea de la creació la que va despertar l’interès d’aquests artistes, sinó també l’existència del Caos -que es creu que va precedir l’acte de la creació-, la dels quatre elements, que es considerava que formen l’univers i, finalment, la utilització d’aquests elements per part de l’ésser humà, sempre a la recerca de la creació humana més meravellosa.

Una de les representacions musicals més impactants del Caos l’escriu Jean-Féry Rebel fa quasi 300 anys, amb un ús molt agosarat de l’harmonia, la melodia i la rítmica musical, i que inicia la seva obra Les Élémens de la manera més sorprenent i esfereïdora.

Darius Milhaud escriu l’any 1923 el seu ballet La création du monde, emmarcat dins una estètica musical molt de moda en aquella època a Europa, que de manera màxima exemplifica Le sacre du printemps d’Igor Stravinsky. Aquest ballet exemplifica l’expressió i retorn a allò ancestral, natural i original per comunicar-se amb les forces i orígens humanament pretèrites, tot emprant un estil molt personal a mig camí entre el jazz, la música occidental i el folklore.

I bé, un cop creat el món, quina podria ser l’obra de creació musical humana més meravellosa? Segurament ningú s’ha posat d’acord en elegir-ne una, però la GIO Symphonia ha optat per la darrera de les simfonies de Wolfgang Amadeus Mozart, «la Júpiter».

En paraules del director artístic, Francesc Prat: «En el màxim del seu geni creador, Mozart uneix en el final de la seva darrera simfonia -i d’una manera mai igualada- el rigor de l’estil fugat dels antics mestres del barroc amb la netedat i la simplicitat de la forma sonata clàssica: una victòria humana que encara dóna a aquesta simfonia un valor universal.»

 

Una temporada amb actuacions als principals auditoris del país i primer accèssit als Premis Temps de les Arts

Aquest concert s’emmarca dins la temporada de la GIO Symphonia a l’Auditori de Girona on actuarà també el proper 21 d’abril en la trobada de corals joves de Catalunya. En aquest mateix escenari i, dins el Festival Temporada Alta, ja va presentar a la tardor la seva producció Ticket to Ride que també va oferir al Palau de la Música Catalana.

Després dels recents concerts en època nadalenca al Teatre Principal de Sabadell i a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí, les properes actuacions de la GIO seran al Festival de Pasqua de Peralada en l’estrena de l’obra Tenebrae Responsoria de Joan Magrané, a l’abril a  l’Auditori Ateneu de Banyoles amb #Mozart&Rameau i al maig a l’Auditori de Barcelona amb Le temps et l’écume del compositor Gérard Grisey.

Recentment la formació gironina ha rebut el primer accèssit en música clàssica als Premis Temps de les Arts pel seu innovador enfocament, encaminat a portar més enllà les experiències musicals convencionals, iniciat des de la celebració dels deu anys de la GIO i la incorporació de Francesc Prat com a nou director artístic.

 

Programa “La creació del món”

– Jean-Féry Rebel (1666-1747)

Les Élémens: Le Chaos

– Darius Milhaud (1892-1974)

La création du monde

– Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1991)

Simfonia no.41 en do major, K.551, “Júpiter”