La gran nit de L’ateneista

Es lliuren els vintens Premis Ateneus

La Federació D’Ateneus de Catalunya va lliurar ahir els Premis Ateneus 2009 al Reial Palau de Pedralbes de Barcelona. Els guardons s’han consolidat com un dels referents del L’associacionisme cultural català, donant reconeixement als projectes associatius més interessants de L’any.

El lliurament de premis va reconèixer la feina ben feta per totes aquelles entitats, persones, empreses i mitjans de comunicació que s’han esforçat durant tot un any amb iniciatives originals i innovadores que potencien i fomenten els valors de l’associacionisme dins el nostre país. Així, la convocatòria es consolida com un dels guardons referencials dins d’aquest món; fent de l’ateneu un model i referent únic català, dins de l’associacionisme sociocultural.

A L’acte, hi van participar el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana; J. Manuel González Labrador, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona; Guillem Espriu, regidor del districte de Gràcia de L’Ajuntament de Barcelona, i David Ricart, coordinador territorial de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya, entre D’altres autoritats.

Més de 250 persones vinculades a L’associacionisme van omplir la sala del Palau de Pedralbes per reconèixer la creativitat, L’originalitat, la qualitat i L’esforç dels participants D’aquets any. El premis estan convocats des de 1989 per reconèixer la tasca i el treball de entitats culturals, persones, empreses i mitjans de comunicació del país que promouen la cultura i L’associacionisme cultural.

El jurat dels Premis estava format per persones externes a la Federació, amb una reconeguda trajectòria en els àmbits associatiu i cultural. L’integraven Xavier Capdevila, periodista i director del programa ?Quarts de nou? i L’empresa de comunicació Lavínia; Pere Ventura, actor de teatre i TV molt vinculat a L’ateneisme i GaL’la Cortadelles, antropòloga cultural i economista amb experiència en gestió  cultural del tercer sector.

La Federació D’Ateneus de Catalunya (FAC) aplega prop de 147 associacions culturals repartides per tot el territori català que, al seu torn, agrupen més de 90.000 associats en total, de les 700.000 persones vinculades a L’associacionisme a tota Catalunya. La FAC treballa des del 1983 per fomentar la proposta cultural i associativa de societats culturals, casals, centres, agrupacions culturals i ateneus, un teixit associatiu estès pel territori amb un model propi, que realitza una tasca molt important de dinamització comunitària i de clara vocació pública.


Relació de guardonats

Premi als mitjans de comunicació d’associacions culturals (guardó i 1.500 euros): Revista Carrer, de la Fundació Privada La Roda D’Accions Culturals i de Lleure.

Premi a la creativitat en arts escèniques (guardó i 1.500 euros): escola de teatre Artur Iscla, del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar.

Premi a la creativitat en música (guardó i 1.500 euros): espectacle “Girona 21?Índia/Catalunya”, de L’Associació per a la Difusió de la Música de Cambra i de la Música en Viu de Girona.

Premi a la creativitat en cultura popular i tradicional (guardó i 1.500 euros): ?Aigua?, del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, de les Preses.

Premi a la innovació (guardó i 1.500 euros): “Pantalles”, de la Societat D’Esbarjo, Esports i Cultura La Principal, de Vilafranca del Penedès.

Premi a l’activitat sociocultural (guardó i 1.500 euros): servei D’intercanvi de llibres de L’Ateneu Santcugatenc.

Premis reconeixement

Trajectòria individual: Dídac Tudela i Cànovas, de la Societat Cultural La Vicentina, de Sant Vicenç dels Horts.

Esponsorització i/o mecenatge: Caixa Penedès.

Mitjans de comunicació professionals: programa “Mans”, de Catalunya Ràdio.

Ateneu de L’Any: Centre Moral i Instructiu de Gràcia, de Barcelona.

Concurs  “Jove proposa. Fes teu l’Ateneu”: Màgicus, Festival de Màgia Jove, dels Lluïsos de Gràcia de Barcelona.

Etiquetes: