
06 des. 2021 La guerra dels mons d’H. G. Wells en format presencial i radiofònic al Lliure
El muntatge es podrà seguir el 13 de desembre presencialment a l'Espai Lliure en una única funció
Redacció.- El Teatre Lliure continua apostant per la diversitat de formats de les arts escèniques i manté també aquesta temporada la seva programació permanent de teatre radiofònic. Així, el proper dilluns 13 de desembre, s’estrena La guerra dels mons, una adaptació de la novel·la d’H. G. Wells (The War of the Worlds) de la companyia Atresbandes -formada per Mònica Almirall Batet, Albert Pérez Hidalgo i Miquel Segovia Garrell- i del músic i dissenyador de so Guillem Llotje. La novetat enguany és que l’enregistrament es pot veure en directe en una única funció presencial.
La guerra dels mons és un clàssic de la literatura de ciència-ficció escrit el 1898, que relata la invasió extraterrestre de la Terra en primera persona, tal i com ho viu el narrador protagonista. Aquesta obra, que es considera la primera descripció coneguda d’una invasió alienígena del planeta, ha marcat l’imaginari col·lectiu i influenciat les posteriors i nombroses versions que se n’han fet al cinema, la ràdio, la televisió, el còmic i els videojocs. Una de les adaptacions més coneguda és la retransmissió radiofònica d’Orson Welles el 1938, tan versemblant que alguns oients van entrar en pànic en creure que la invasió era real.
“Nosaltres hem treballat seguint la novel·la d’H. G. Wells com a premissa; però teníem clar que no volíem adaptar-la amb paraules, perquè això ja ho han fet d’altres molt bé… Hem volgut treballar amb el concepte d’adaptació sonora, que ens ha permès ser molt fidels i alhora molt lliures amb el text de Wells”, ha explicat Pérez Hidalgo.
Aquesta Guerra dels mons és, de fet, una versió subjectiva i actualitzada al segle XXI de l’obra original, i està més centrada en el viatge emocional del protagonista que en els fets que es relaten. La proposta d’Atresbandes i Llotje recorre els 27 capítols que formen els dos llibres de la novel·la, tot creant diferents atmosferes que transporten a l’oient en primera persona als escenaris on passa l’acció, gràcies a la tècnica del binaural. “El binaural és el 3D del so; grava el so de la manera en què una persona sentiria en 360º. Tu ets al centre i el so passa al teu voltant”, ha descrit Almirall Batet.
La peça es genera a partir de sons enregistrats, sons creats amb sintetitzadors i d’altres màquines, la veu dels intèrprets -els mateixos creadors- i efectes sonors generats amb la tècnica Foley, utilitzada al cinema per potenciar la narració a partir del so, com per exemple, generar el so d’un foc que crepita a partir del cruiximent una fullola de fusta.
De fet, tot aquest desplegament tecnològic serà el que podrà presenciar el públic que assisteixi a l’única funció de La guerra dels mons, que es farà el mateix 13 de desembre a l’Espai Lliure. L’espectador veurà en directe l’enregistrament d’aquest viatge sonor, que escoltarà la funció mitjançant uns auriculars sense fils facilitats pel teatre. Podrà veure, en definitiva, com s’està enregistrant tot allò que va escoltant.
Des de la plataforma de continguts digitals del Teatre Lliure, el Lliure online, es podrà escoltar la peça el dia 13 en streaming i, a partir de llavors i fins al final de la temporada, serà accessible la versió enregistrada de La guerra dels mons pel preu de 5 euros.