La història a través del moviment

El TNC acull L'espectacle ?Eonnagata? , una barreja D'estils i interpretacions

La ballarina Sylvie Guillem, el director teatral Robert Lepage i el coreògraf Russell Maliphant convergeixen en un treball que els porta a nous territoris artístics, més enllà de les seves disciplines habituals. L’espectacle Eonnagata es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya fins al 18 de juliol.
El Cavaller D’Éon va ser un dels primers espies de Lluís XV i, potser, el primer que va fer servir el transvestisme per ocultar la seva identitat. El seu caràcter ambigu i la seva ambició sense límits el van portar a fer-se molts enemics, inclòs el mateix rei Lluís XVI. La seva vida extravagant i plena D’aventures serveix com a punt de partida per a un projecte en què L’espasa es juxtaposa al ventall de cortesana, amb L’objectiu principal D’explorar la idea D’un sexe que representa L’altre mitjançant el gènere i que no tracta, com s’acostuma a fer, el transvestisme com una mera pràctica sexual. En aquest espectacle, L’onnagata (una tècnica del teatre kabuki en la qual els actors masculins representen rols femenins) aporta bona part del vocabulari formal.

A Eonnagata trobem una barreja D’estils i D’interpretacions. Robert Lepage, el coreògraf de dansa contemporània Russell Maliphant i Sylvie Guillem, antiga primera ballarina del Ballet de L’Opéra de Paris, uneixen esforços per anar més enllà dels reptes habituals de la dansa i accepten el desafiament de combinar L’abstracció, la dansa contemporània i les tendències narratives del teatre.

És possible fer un recorregut iniciàtic fins i tot després D’haver acumulat anys D’experiència? Aquest és el repte que es van marcar Guillem, Maliphant i Lepage en aproximar-se a aquesta obra conjunta en la qual el risc plana per damunt de L’escenari constantment.