La història real de la periodista mexicana Lydia Cacho, al Teatre Borràs

José Martret signa la direcció d'aquest muntatge protagonitzat per Marta Nieto i Marina Salas, guanyadores del Premi Max 2023 ex aequo a Millor actriu

Redacció.- El Teatre Borràs estrena aquest dimecres 15 de novembre l’obra La Infamia, basada en el llibre Memorias de una infamia, de la periodista d’investigació i activista mexicana Lydia Cacho. El muntatge, que relata el segrest i les tortures que Cacho va patir al seu país per haver denunciat una xarxa internacional de pedofília, està adaptat per la mateixa Lydia Cacho juntament amb José Martret, que en signa la direcció. Les actrius Marina Salas i Marta Nieto es posen a la pell de la periodista, una interpretació que els ha valgut el Premi Max 2023 ex aequo a Millor actriu. Ambdues intèrprets comparteixen personatge en diferents dies: Salas puja a l’escenari del 15 al 19 de novembre mentre que Nieto ho fa la segona setmana, del 22 al 26 de novembre.

L’espectacle, que es va estrenar al Teatro Español de Madrid a finals de 2021, ha fet gira per tot Espanya i ha estat aclamat per públic i crítica. Després de passar per Barcelona, l’obra estava programada a Toledo al desembre, però l’actual govern de PP i VOX de Toledo l’ha censurat i cancel·lat.

Una història de lluita contra la violència que reben les dones i els infants

“La història de La Infamia comença el dia que vaig entrevistar la primera víctima d’una xarxa de tràfic sexual de nenes”, relata Lydia Cacho, que s’ha especialitzat a investigar la delinqüència organitzada que explota dones i nenes. “Quan documentes el dolor i la por dels infants davant l’opressió violenta dels adults, l’únic camí que cal seguir és el de la responsabilitat”, assenyala la periodista i autora de l’obra. “Aquest és un retrat de la batalla de les dones contra el masclisme criminal que ens castiga per dir la veritat, per aixecar-nos contra la injustícia. I també és una celebració del poder de la solidaritat i l’empatia”, expressa Cacho.

Així ho explica el director José Martret: “Aquest projecte sorgeix després de la lectura de les memòries de Lydia Cacho. En aquell moment, es va generar en mi la necessitat de donar un altaveu a aquesta història i a la seva protagonista, no només per donar-les a conèixer, sinó per demostrar que la denúncia i la lluita són necessàries, que podem unir forces i lluitar contra els corruptes, els pedòfils, els tractants d’éssers humans… Com diu la Lydia: ells són menys”.

Una obra de teatre documental amb una posada en escena immersiva

Sobre l’escenari, La Infamia combina la narrativa teatral i la cinematogràfica amb una posada en escena immersiva. L’operadora de càmera Alicia Aguirre Polo segueix en tot moment la protagonista oferint un primer pla de l’actriu. D’aquesta manera, l’espectador pot bussejar en l’àmbit psicològic i emocional que proposa l’obra. Gràcies a la pantalla, el públic s’apropa a la història de Cacho a través d’una narrativa visual inscrita al documental i, al mateix temps, pot reviure el seu segrest en un pla més cinematogràfic. “D’una banda, vivim el segrest en present i, de l’altra, gràcies als recursos del documental, coneixerem més dades del passat: qui és Lydia Cacho i per què va ser segrestada”, apunta Martret.

La mateixa Lydia Cacho ha participat en el procés creatiu de l’obra, des de la seva col·laboració en l’escriptura de la versió teatral fins a l’assessorament en els assajos. “Estava convençuda que el llenguatge teatral era perfecte per explicar aquesta lluita, però havia de ser amb algú com el José Martret, no només perquè la seva proposta en escena és excepcional i poderosa, també perquè és un director que lliura el cor a la història. Les actrius han estat també fonamentals. Aquesta és una història difícil, especialment perquè jo treballo al seu costat i he fugit d’un darrer atemptat de mort”, comenta Cacho. José Martret agefeix: “La Marta i la Marina trauran la seva dona més combativa i la portaran al límit de les seves forces per explicar-nos la tortura que durant més de 24 hores va patir Lydia i que tenia com a finalitat matar-la i fer desaparèixer el seu cos”.

Un espectacle que denuncia la corrupció institucional i la violència que es viu a Mèxic

Temes com la justícia, els drets humans, l’activisme o la llibertat de premsa travessen aquesta obra de teatre verbatim basada en el testimoni real de Lydia Cacho, segrestada i torturada per la policia mexicana el 2005 per publicar un llibre en què denunciava una xarxa de pederàstia en què estaven implicats importantíssims empresaris i polítics del seu país. “A La Infamia parlem de lluita, d’activisme, de justícia, de corrupció, de compromís, de la veritat, de la dona, dels drets dels infants, de la sanació davant les agressions, de la protecció de les víctimes, de la funció de la premsa i de la importància de crear equips sòlids”, diu Martret.

El cas de Cacho va deixar al descobert, una vegada més, la corrupció institucional que es viu a Mèxic i la situació de perill que pateixen els periodistes arreu del país. Segons l’organització Reporters Sense Fronteres, el 2023 cinc periodistes han estat assassinats a Mèxic. Xifra que se suma als 145 periodistes assassinats des de l’any 2000. El 2022 va ser l’any en què van morir més periodistes en la història del país. Actualment, exercir de periodista o ser Defensor dels Drets Humans a Mèxic són dues de les professions més mortíferes del país, que està qualificat com l’indret més perillós del món per exercir el periodisme.

Lydia Cacho, una periodista valenta i compromesa amb els drets humans

La reportera, activista i escriptora mexicana Lydia Cacho, guanyadora del Harold Pinter Prize per International Writer Of Courage del Regne Unit, ha lluitat durant tota la vida contra la violació dels drets humans, pels drets de la dona i contra el feminicidi que assola el seu país, jugant-se la vida en cadascuna de les seves investigacions periodístiques. Durant aquests anys, Cacho ha desafiat i perseguit mafiosos, polítics o empresaris multimilionaris que ataquen, abusen, compren, violen o assassinen dones, nenes i nens mexicans.

El 2005 va publicar el llibre Los demonios del Edén, un ampli estudi que denunciava una xarxa internacional de pedofília i explotació sexual de nens i nenes, de quatre a catorze anys, organitzada des de Cancun per l’empresari hoteler Jean Succar Kuri i connectada amb poderosos empresaris i polítics mexicans i estrangers. Al cap de pocs mesos de la publicació, un dispositiu policial “legal” va segrestar la periodista davant de les seves oficines a Cancun. En aquell moment va arrencar un viatge amb cotxe que va durar més de 24 hores i en què va travessar el país patint contínues tortures i amenaces de mort.

Cacho, que actualment viu exiliada a Espanya, ha plasmat les seves vivències en el llibre autobiogràfic Memorias de una infamia, on relata el segrest i el modus operandi d’un govern còmplice de la corrupció i la violència. Les memòries han estat adaptades al format teatral en l’obra La Infamia, que es podrà veure aquest novembre al Teatre Borràs de Barcelona.