La innovació i la vocació internacional, trets distintius de la programació de dansa de Temporada Alta 2013

Grans noms de l’escena internacional com Philippe Genty, Josef Nadj i Sidi Larbi Cherkaoui són els plats forts de l’oferta de dansa de l’edició d’enguany

Temporada Alta ofereix enguany una de les programacions internacionals més potents de la seva història, també en el camp de la dansa, tant pel que fa a produccions estrangeres com a espectacles del país amb vocació d’internacionalització. Més enllà d’això, l’oferta de dansa d’enguany es caracteritza pel fet d’incloure diverses propostes que s’inscriuen en el camp de la creació contemporània, és a dir, que compten amb un destacat component d’innovació. Dotze són les propostes de dansa que el festival posa a l’abast del públic aquest 2013, a banda dels tres muntatges per a públic familiar que també s’inscriuen en aquesta disciplina.
Primeres figures de la dansa
La programació de dansa comença amb un plat fort de casa nostra: Marta Carrasco. La coreògrafa i ballarina catalana estrenarà el proper dissabte 5 d’octubre la seva nova creació, Bijoux (B Flowers). Després del seu pas pel festival amb No sé si…, Carrasco torna a Girona amb una proposta que, com és habitual en ella, no està exempta d’ironia, crítica i, evidentment, bellesa. L’espectacle es podrà veure després de la seva estrena a La Planeta de Girona, a Terrassa (CAET) i al Teatre Tantarantana de Barcelona. Philippe Genty és un altre dels noms imprescindibles als quals cal fer referència. El veterà creador francès, sempre original, presenta per primer cop a l’Estat espanyol el seu muntatge Ne m’oublie pas, una nova demostració d’enginy on hi participen ballarins, actors i maniquís.
El 16 de novembre serà el torn de Sidi Larbi Cherkaoui, el coreògraf més aplaudit del món en l’actualitat. 4D és el títol de l’espectacle de duets que es podrà veure per primera vegada a l’Estat espanyol i en el qual queda palès, un cop més, el talent únic del coreògraf i ballarí belga per modelar els cossos. Tampoc faltarà a Temporada Alta el testimoni del prestigiós coreògraf hongarès Josef Nadj, que ens acostarà la seva celebrada visió del clàssic Woyzeck, de Büchner, muntatge que reprèn ara i que ja es va poder veure fa 20 anys al festival de Sitges (STI).
Una bona mostra de la dansa contemporània actual
Al costat dels grans noms esmentats, actuaran a Temporada Alta altres companyies i creadors també de primer nivell que traçaran un esbós, espectacle a espectacle, del panorama de la dansa contemporània d’avui dia. Una d’aquestes companyies és Impàs Dansa, que amb l’espectacle Moi même demostrarà que la dansa contemporània catalana està més viva que mai. Mal Pelo, una de les companyies cabdals del nostre país, presentarà, en estrena absoluta, L’esperança de vida d’una llebre, una proposta que neix del joc amb objectes a l’escenari i la personalitat dels intèrprets, i que després viatjarà al Mercat de les Flors de Barcelona. Camut Band és una altra reconeguda formació catalana que estrenarà espectacle: Sonoritats. Jordi Galí serà present a Girona amb T, una proposta amb la qual l’artista continua apostant per la dansa com a exploració, com a recerca, en aquest cas, amb cordes, escales, troncs i pedres. L’art del flamenc també estarà present aquest any al festival: La bailaora Eva Yerbabuena torna als escenaris, després de la seva maternitat, amb Ay!, que es podrà veure per primer cop a Catalunya i que fa uns mesos va posar dempeus Londres en la seva estrena mundial.
#FF80, espai pels joves coreògrafs
Per segon any consecutiu, i en les mateixes dates, el projecte #FF80, amb col·laboració amb El Graner de Barcelona, donarà visibilitat a la feina de la generació de joves coreògrafs que han arrencat la seva carrera amb un peu a Catalunya i l’altre en un país estranger que els ha servit de pont. És el cas de l’espectacle Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke, d’El Conde de Torrefiel, un col·lectiu d’artistes que surten de la companyia catalana La Veronal que té com a principal motor l’ús de llenguatges completament nous, combinant la dansa abstracta amb la literatura. Laly Ayguadé –una de les ballarines catalanes més internacionals i estrella de la companyia britànica Akram Khan– i Marcos Morau –coreògraf de moda i artífex de La Veronal– han creat Portland, que es podrà veure en un mateix passi seguit de Lowland, un treball agermanat de la prometedora coreògrafa Roser López Espinosa. L’altre espectacle que forma part d’aquest projecte és Stuntman, del jove coreògraf Guido Sarli que ha creat a Barcelona Umma Umma Dance, la companyia resident d’El Graner.
Perquè els nens i nenes descobreixin la dansa
Els espectacles de dansa dirigits a nens i públic familiar són tres: Consonant, dels valencians Maduixa Teatre, que combina dansa, teatre, poesia, arts plàstiques i noves tecnologies i s’inspira en la poesia visual de Joan Brossa; Babayaga, de la companyia italiana TPO, una proposta basada en un cèlebre conte rus i que recorre a la dansa, el teatre i la il·lustració; i Constelaciones, d’Aracaladanza, un imaginatiu viatge basat en els quadres de Joan Miró.