La instal·lació ‘BruumRuum!’ rep el Grand Laus 2014 a la categoria de Disseny Gràfic

L’edifici Disseny Hub ha acollit la passada nit de dijous la 44ª edició dels Premis Laus de Disseny gràfic i Comunicació Visual.

Enguany, que se celebraven els 50 anys de la primera edició (1964), es van presentar 1.300 projectes, dels quals n’han resultat guanyadors 373 en les categories de disseny gràfic, web i mitjans digitals, creativitat publicitària, audiovisuals, empreses, entitats i estudiants. El Laus Honorífic es va atorgar a Claret Serrahima per la seva trajectòria i, per primera vegada, s’ha donat un nou premi, Laus Aporta, amb l’objectiu de premiar la contribució social a l’àmbit del disseny. 

‘BruumRuum!’ és una instal·lació interactiva, ubicada a la plaça adjacent del Museu del Disseny de Barcelona i el Mercat dels Encants. La intervenció combina color i so per mitjà de LEDS encastats al pla del terra ocupant una superfície de 3.300 m². Té l’objectiu d’establir un diàleg especial, entre el ciutadà i l’espai públic, a través del soroll i la llum. Aquesta il·luminació només s’activa gràcies als sensors que perceben el soroll de l’entorn, captant tan les estridències dels vehicles que circulen com les converses dels vianants que passen pel carrer. Aquesta instal·lació, dissenyada per David Torrents & artec3 juntament amb LEDsCONTROL, convida a la participació dels vianants i, gràcies a la seva interacció, la llum varia (suau o dràsticament) segons la intensitat del so que processa i s’origina al voltant de la plaça. La instal·lació BruumRuum! es pot veure en funcionament de dilluns a diumenge, de 21.30 a 23.30 h.

El Grand Laus -el millor de cada a una de les 6 categories dels Premis-, a més del dissenyador premia també a la empresa o institució que fa l’encàrrec. En aquest sentit el Museu del Disseny de Barcelona ha participat com a client del Grand Laus de Disseny Gràfic d’enguany. Aquest és la tercera vegada que el Museu del Disseny és premiat en un Grand Laus en aquesta catègoria: el 2011 va ser premiat amb el Grand Laus per la tipografia que va fer l’estudi de disseny Mucho a l’exposició Hàbitats i Contra-hàbitats, i el 2009 per la identitat visual de l’aleshores DHUB que va ser ideada per l’estudi LaGasulla, format per Anna Gasulla i Klas Ernflo. 

Les peces premiades amb els Premis Laus d’Or i de Plata de cada una de les edicions passaran a formar part de les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona.