La Institució de les Lletres Catalanes homenatja Marta Pessarrodona i Josep Massot

Amb motiu del seu 80è aniversari

Redacció.- La Institució de les Lletres Catalanes tanca l’any, una vegada més, homenatjant dues persones que enguany han fet 80 anys, amb una llarga trajectòria en el món de les lletres: Marta Pessarrodona i Josep Massot.

Dimecres 1 de desembre, a les 18 hores, tindrà lloc l’homenatge a Marta Pessarrodona, nascuda a Terrassa el 18 de novembre de 1941. L’acte, presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, se celebrarà a la Sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès i s’iniciarà amb una projecció audiovisual. Després d’una entrevista de “Marta a Marta”, realitzada per Marta Nadal, està prevista una taula rodona amb Àlex Susanna, Andreu Gomila, Àngels Gregori i Jordi Julià. Un recital poeticomusical de Lleona, amb Glòria Coll Domingo i Maria Callís a partir de poemes de Marta Pessarrodona, i unes paraules de la mateixa autora clouran l’acte. L’entrada serà lliure, però caldrà inscripció prèvia.

Marta Pessarrodona és poeta, assagista, narradora, traductora i crítica literària, i sovint se la qualifica també d’agitadora intel·lectual. El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya i ha estat guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura, entre molts d’altres.

Pel que fa l’homenatge a Josep Massot i Muntaner, tindrà lloc dilluns 13 de desembre, a les 18 hores, a l’Institut d’Estudis Catalans, que n’és coorganitzador juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes. L’acte s’iniciarà amb una conversa entre Margalida Tomàs i Josep Massot, seguida d’una taula rodona moderada per Lluïsa Julià en què s’abordaran diferents facetes del pare Massot: edició, amb Manuel Llanas; història i cultura, amb Carme Gregori; història de la llengua i filologia, amb Joan Martí i Castell; història de la literatura, amb Ramon Pinyol, i literatura popular, amb Carme Oriol. Abans de la cloenda de l’acte, amb unes paraules finals que adreçarà l’homenatjat juntament amb les autoritats, hi haurà una intervenció musical de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba. L’entrada serà lliure, però caldrà inscripció prèvia.

Josep Massot i Muntaner és monjo benedictí a l’Abadia de Montserrat, on dirigeix les publicacions des de fa 50 anys. Va ser el fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Com a erudit i intel·lectual, ha rebut nombrosos premis i distincions, com són el Crítica Serra d’Or el 1993, la Creu de Sant Jordi el 1996 o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2012 per una “trajectòria de 50 anys de treball sense vacances per la cultura catalana”.