La Línia P al descobert una sèrie de fotografies de Guillem Vidal al MUME

Aquesta treball s’inclou dins la secció “Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies” del Museu

 
Entre el reportatge documental i la mirada poètica sobre el territori, Guillem Vidal presenta una mostra del treball que ha realitzat a l’Alt Empordà després del gran incendi forestal de l’estiu de 2013. El seu projecte fotogràfic ressegueix i redescobreix les traces deixades en el paisatge per una suposada obra defensiva que es va construir durant el franquisme amb l’objectiu de convertir en invulnerable el règim totalitari. En efecte, l’Estat Major de l’Exèrcit del general Franco, entre 1944 i 1955, va endegar la construcció d’una gran línia defensiva que creuava els Pirineus. La seva funció era de protegir el règim dictatorial d’una invasió eventual dels Aliats i dels resistents antifranquistes exiliats durant i després de la Segona Guerra Mundial. Es va anomenar popularment com la Línia P, Gutiérrez, Pérez o Franco, i per causes diverses va quedar inacabada. Tot i això, tal com ha documentat l’historiador Josep Clara, prop de 3.000 búnquers foren construïts en la zona del Pirineu català.
Els incendis a l’Empordà de l’estiu de 2012 van deixar al descobert molts dels búnquers que formaven part d’aquest projecte faraònic. El búnquer com a artefacte constructiu encarna gairebé de manera fidel l’obssessió paranoica d’una dictadura tancada en si mateixa.
Les fotografies que componen aquesta petita exposició desvelen allò que en altres llocs queda camuflat pel bosc i oblidat per a la memòria.
Guillem Vidal és dissenyador gràfic i fotògraf. Des del 2002 utilitza la fotografia per realitzar el seu treball personal. Ha estat seleccionat al “Concurso de Fotografía Purificación García 2007”, a “Art Mar 2007, 2a Biennal de la Mediterrània”, a “Festival International de l’Image Environnementale 2009” i ha exposat en diverses exposicions individuals i col·lectives.
Aquesta treball s’inclou dins la secció “Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies”. La secció Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies ocupa un petit espai situat al hall del MUME i es dedica a la mostra periòdica de propostes artístiques contemporànies que tenen com eix del seu treball les relacions entre l’art i la memòria -individual i col·lectiva- associada a fets històrics i polítics. En aquest sentit, es dóna prioritat a aquelles obres que, a partir d’un esguard documental, emotiu i reflexiu, tenen en consideració la funció i influència que poden exercir la memòria i la figura del testimoni tant en la comprensió de la història del segle XX, com en una possible aproximació crítica a la complexitat del món actual.