La llegendària companyia suïssa Mummenschanz visita Barcelona en la seva gira mundial de 40 aniversari

BARTS acollirà el muntatge del 18 al 29 de setembre de 2013

La companyia teatral suïssa Mummenschanz visitarà Barcelona després de quinze anys sense haver actuat a la capital catalana. Ho farà en la seva gira de celebració de 40 anys sobre els escenaris de tot el món i a BARTS, del 18 al 29 de setembre. Un espectacle antològic que recupera els millors moments de la companyia, fundada el 1972 per Bernie Schürch, Andres Bossard i Floriana Frassetto i coneguda pel seu singular joc de màscares (realitzades amb materials tan diversos com l’escuma, el plàstic o el cartró), el seu treball de la llum i l’ombra i les seves subtils coreografies.
Mummenschanz (“Mummen” significa ‘màscara’ i “schanz” ‘broma’) era una paraula usada en l’antiguitat pels mercenaris per identificar la màscara de fusta de la qual es valien abans d’anar a la guerra. Prescindint de sons, aquests artistes ofereixen un espectacular desplegament d’humor blanc, simpàtic i innocent, però alhora mordaç. Un muntatge visualment impressionant, apte per a totes les edats i cultures, que ha conquistat a generacions de fans a tot el món i que també compartiran amb el públic de Barcelona fora dels escenaris, gràcies a un taller previ de construcció de màscares i vestuari teatral.
La Fundació Mummenschanz
En la seva quarta dècada de vida, Mummenschanz segueix sent un dels grups de teatre de més èxit al món. Format el 1972 pels artistes suïssos Bernie Schürch i Andres Bossard al costat de Floriana Frassetto, el grup és pioner en crear un llenguatge teatral no verbal que transcendeix les barreres tradicionals de la cultura. La seva fama va créixer gràcies a una extensa temporada a Broadway, al Teatre Bijou, entre 1977 i 1980. Mai abans ni després un espectacle sense paraules ni música ha aconseguit mantenir-se a Broadway durant tres anys consecutius. Des de llavors, han estat de gira ininterrompuda arreu del món, actuant a festivals i teatres de renom. Després de la mort el 1992 del fundador Andres Bossard, els artistes originals Floriana Frassetto i Bernie Schürch, amb l’ajuda d’Hans Jörg Tobler, van crear el 1998 la Fundació Mummenschanz, una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure l’art i l’expressió del teatre no verbal.
Mummenschanz s’ha consolidat com una troupe de cinc artistes, amb quatre a escena. Al juny de 2012, el fundador Bernie Schürch va oferir la seva última actuació i la companyia va introduir Philipp Egli en el repartiment original, al costat de Floriana Frassetto com a artista convidada, Pietro Montandon i Raffaella Mattioli. Darrere de l’escenari, el director tècnic Jan Maria Lukas i Chico de Maio.