La Maniobra de Perejaume aplega prop de 130 peces: pintures, dibuixos, escultures, però també objectes d’ús, textos literaris, documents meteorològics, estampes i jocs populars.

L'exposició proposa una mirada transversal sobre la creació artística catalana i la idea d'un possible fil conductor invisible que la faci recognoscible al llarg dels segles.

El Museu Nacional vol comptar de manera continuada amb la presència d’artistes i creadors contemporanis mitjançant intervencions o presentacions puntuals. El museu és un espai viu i crític que, per naturalesa, és el lloc dels artistes. De fet, tots els artistes han treballat sempre partint de la tradició anterior i, en aquest sentit, el treball del Museu Nacional amb els creadors contemporanis ha de produir diàlegs i revisions crítiques de la col·lecció.

Aquest treball convida el visitant a establir una sintaxi fèrtil i lliure entre materials prou heterogenis, deixant de banda la jerarquia estricta de valors que sol afavorir el mercat. En paraules del propi Perejaume, aquesta és una exposició «d’aparellaments d’obres que desvetllen un sotacamp persistent i discret. Amb una especial atenció cap a les formes ovalades, d’origen tubular, bulbós, astronòmic o corporal». Les obres s’exposen desprotegides de marc per mirar d’establir relacions entre elles en una llarga frase que recorda l’escriptura assagística. Les obres es toquen entre elles i el tacte és un element central de l’exposició que arrenca amb la sèrie d’ Exercicis de tacte (1912) que va fer Miró a les classes de Francesc d’Assís Galí, una sèrie de dibuixos que s’exposen per primera vegada. 

L’exposició estarà disponible al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a la Sala d’exposicions temporals, del 9 d’octubre al 11 de novembre. El preu de l’entrada serà de 4 euros.