La Mantícora de Carlos Vermut sacseja Sitges 2022

Neil Marshall protagonitza el retorn de la secció Midnight X-treme amb el lliurament del seu premi Màquina del temps

Redacció.- El Festival de Sitges continua completant pantalles. Monstres virtuals, espies coreans i dimonis roba-ànimes es reuneixen a les cinc sales principals del municipi, un assortiment més que interessant per a afrontar un divendres en el qual el característic ambient de Sitges, fins i tot passat per aigua, ja es respira en tots els racons.

Quatre anys després de Quién te cantará, cinta que ho va consagrar com un dels cineastes més en forma de tot el panorama estatal, Carlos Vermut ha visitat la costa catalana al costat de l’equip del seu quart llargmetratge, Mantícora, una cinta sobre amor i monstres en la qual Nacho Sánchez interpreta a un dissenyador de videojocs turmentat per un fosc secret. Unes hores abans de la gran estrena en el Auditori Meliá Sitges, el cineasta madrileny ha comparegut en roda de premsa al costat del repartiment i equip de producció de la pel·lícula, en la qual ha tingut oportunitat d’explicar les seves intencions en retratar al monstre interior de la pel·lícula: “En utilitzar la paraula monstre estem condicionants ja bastant. És més una eina comercial. L’error és comprar que les persones malvades, egoistes, que roben, no són com nosaltres, i sí que ho són. Si la gent parlés més dels seus problemes, si mostrés més la seva foscor, crec que seria un món millor”.

El públic de Sitges també ha estat testimoni de l’estrena de Hunt, el debut en la direcció del llorejat actor Lee Jung-jae, conegut pel públic occidental per protagonitzar El juego del calamar, el fenomen mundial de l’any passat. L’intèrpret sud-coreà ha desfilat en el dia d’avui per la catifa vermella del Festival en companyia del seu coprotagonista, el veterà Jung Woo-sung, la pel·lícula del qual, A Man of Reason, va poder veure’s ahir en el marc del Festival. Hunt, que ha aconseguit l’aplaudiment enfervorit de l’audiència, situa la seva trepidant acció en el tortuós context sociopolític de les Corees, en el qual un espia del règim nord-coreà s’infiltra al país veí per a aconseguir informació que pugui portar a una futura invasió militar.

A més, la secció Midnight X-treme torna avui en gran després de dos anys d’absència albergant el lliurament del premi Màquina del Temps a Neil Marshall, en honor a tota una carrera dedicada al cinema fantàstic i de gènere. El director de clàssics com The Descent o, més recentment, Hellboy presenta en aquesta ocasió el seu nou treball, The Lair, una cinta d’acció i terror que enfronta a soldats de la força aèria britànica amb monstres mutants en l’àrid sòl de l’Afganistan.

D’altra banda, la jornada d’avui ha servit com a celebració del quinzè aniversari de l’estrena de [·REC], el mític treball de Paco Plaza i Jaume Balagueró que va terroritzar a mig món l’any 2007. Al migdia, s’ha celebrat l’acte la presentació de [REC] Terror sin pausa, un documental dirigit per Diego López-Fernández que conté imatges inèdites del rodatge del film al mateix temps que indaga en les claus el seu èxit i en el seu extens llegat. Una cita imperdible per als fans. La taula rodona, moderada per Jordi Sánchez-Navarro, ha comptat amb alguns dels principals responsables de la mítica cinta de terror: des de Paco Plaza a Manuela Velasco, passant per Javier Botet, Jaume Balagueró o Carlos Fernández. La gran traca final ha tingut lloc als cinemes Retiro, on Diego López-Fernández ha presentat el documental en companyia del llegendari tàndem de directors.

Altres protagonistes del dia quant a projeccions es refereix són Peter Strickland i la seva Flux Gurmet, una distingida cinta sobre les inquietuds d’un col·lectiu gastrónomico protagonitzada per Ansa Butterfield i Gwendoline Christie, el primer pas de la qual va tenir lloc ahir a la sala Tramuntana; i Kjersti Helen Rasmussen i la seva terrorífica opera prima, NightMare. A més d’aquestes dues cintes, que competeixen en la Secció Oficial, el cinema Prado ha allotjat avui la inauguració de la secció Anima’t amb Oink, una encantadora història sobre una nena que rep un porquet com a regal del seu avi. També ha tingut lloc a la sala Tramuntana l’única sessió del documental Hollywood, Dreams and Nightmares: The Robert Englund Story, presentada pel llegendari actor, que ahir va desfilar per la catifa vermella inaugural.

A més, la pel·lícula d’inauguració de Noves Visions, Despidiendo Yang, ha tingut la seva última projecció aquest migdia a l’Auditori en una sessió precedida per l’esperat avanç de Awareness, l’esperada cinta de ciència-ficció de Daniel Benmayor que produeix Amazon Prevalgui Vídeo. El cineasta ha protagonitzat la segona i última roda de premsa del dia, en la qual, després de la passada del tràiler, s’ha encarregat d’augmentar l’expectació per la pel·lícula: “És una peça que hem preparat expressament per al Festival. Volíem manifestar aquí que és un tipus de projecte que conjumina acció i ciència-ficció, i des que Amazon va veure el seu potencial ha estat un impulsor de la pel·lícula. La ciència-ficció no és un gènere molt expandit en la cinematografia espanyola, i Amazon ha confiat sempre en el potencial del projecte”.

D’altra banda, l’agenda d’indústria ha donat el seu tret de sortida aquest matí amb l’esdeveniment Coming soon, dedicat a projectes en les últimes etapes de desenvolupament que busquen suport econòmic de qualsevol tipus. A mitja tarda, ha tingut lloc la trobada amb Álex De l’Església, en el qual el llorejat cineasta ha tingut oportunitat de repassar els seus trenta anys de carrera com a director, productor i guionista d’algunes de les joies més recordades del fantàstic espanyol. Finalment, la taula rodona Dones creadores de fantàstic, en la qual la programadora Heidi Honeycutt, l’escriptora Mariana Enríquez i la directora Carlota Pereda han parlat sobre els seus respectius processos creatius, ha posat el fermall d’or a la jornada.

Entre les activitats paral·leles destaca la presentació i signatures Horizonte de estrellas, la novel·la guanyadora del Premi Minotaure d’enguany. Els coautors, Víctor Conde i Guillem Sánchez han compartit les seves impressions amb el públic en companyia de Vicky Hidalgo, directora de l’editorial Minotaure. Altres esdeveniments assenyalats són la presentació del Blu Ray de Fist of Jesus, l’irreverent curtmetratge d’Adrián Cardona i David Muñoz o la gimcana que organitza el departament de Salut de l’Ajuntament de Sitges