La Maternitat Suïssa d'Elna presenta una exposició de "Visa pour l'image" sobre la immigració

El fotoperiodista Giulio Piscitelli, autor d’aquest reportatge impactant, ha compartit amb el públic un enfocament de primer nivell sobre la crisi dels migrants

Amb una assistència de més de 150 persones s’ha inaugurat l’exposició «From There to Here, Immigration in the time of Fortress Europe», aquest dissabte 17 d’octubre, la mostra estarà oberta fins el 17 de novembre a la Maternitat Suïssa d’Elna. El Sr. batlle Yves Barniol ha subratllat el caràcter excepcional d’aquesta iniciativa, ja que «Visa pour l’Image es desplaça per primera vegada en un municipi del Rosselló fora de Perpinyà». L’alcalde ha destacat el diàleg generat entre l’espai de la maternitat, guardià de la memòria de l’èxode, i les migracions actuals. Ha subratllat els «valors humans extraordinaris» de l’autor, vingut especialment de Nàpols.

Giulio Piscitelli, fotoperiodista professional, ha fet el relat de les 49 fotografies corprenedores que entrega durant quatre setmanes a la Maternitat Suïssa. L’exili i la multitud, els embarcacions precàries, els drames familiars i la urgència, omnipresent, il·lustren els seus treballs. Somàlia, Egipte, Líbia i Eritrea formen part de la quinzena de països recorreguts des de 2010 per aquest viatger atent. «Es tracta de l’èxode més important des de la Segona Guerra mundial», ha recordat, abans de qüestionar els governs europeus: «nosaltres, occidentals, som responsables d’aquests desplaçaments massius de població». En exclusiva, l’assistència ha aprofitat la projecció de les fotografies inèdites de Giulio Piscitelli realitzades des del mes de setembre. Aquesta primícia assenyala una voluntat de col·laboració durable amb el festival de fotoperiodisme Visa pour l’Image, que troba a Elna una ressonància particular.

A la presentació han assistit el Sr. Michel Perusat vicepresident de l’associació Visa pour l’Image, la Sra. Garrigue-Auzeil, tinenta de batlle d’Elna delegada de Cultura i el seu homòleg, el Sr. Michel Pinell, de l’ajuntament de Perpinyà.