La meca del cinema oriental

El 14 de juliol comença a Vic una nova edició del Festival Nits de Cinema Oriental

?Un festival petit que, tant a nivell interior com exterior, està creixent’. D’aquesta manera va definir Quim Crusellas el Festival Nits de Cinema Oriental que dirigeix, en la presentació de la vuitena edició d’aquesta ja clàssica cita de l’estiu a Vic i que enguany tindrà lloc entre el 14 i el 23 de juliol. El certamen pren aquest any el caràcter de festival, amb una secció competitiva en què onze pel·lícules optaran a un premi per votació popular: el Gat de la Sort.

Entre les 28 pel·lícules que es podran veure durant el festival hi ha titols inèdits a l’estat espanyol i també hi haurà quatre estrenes a nivell internacional. El director del Festival Nits va explicar que l’exhibició d’aquests films a casa nostra “ha estat possible gràcies al creixent reconeixement del certamen?. Precisament, l’Associació Nits de Cinema Oriental té un conveni de col·laboració amb L’Udine Far East Film D’Itàlia, el certamen europeu de cinema asiàtic més important. I aquest 2011 el certamen ha estat convidat al FilmArt de Hong Kong, el mercat més gran del cinema asiàtic.
 
El festival es complementa amb sopars populars de la gastronomia asiàtica i altres activitats. Entre aquestes últimes, el director ha destacat l’exposició Corea del Nord: el pes de la història, organitzada pel Museu de l’Art de la pell junt amb Casa Àsia, i la jornada solidària Des de Fukushima. Totes les sessions són gratuïtes a excepció de la jornada solidària amb els afectats pel terratrèmol i posterior tsunami japonès, que té un preu de 5 euros que es destinarà a pal·liar les conseqüències de la catàstrofe.
 
La presentació va finalitzar amb la intervenció de Lim Boon Chan, coordinador dels sopars del Festival Nits de Cinema Oriental. Aquest laosià afincat a Catalunya des de fa anys ens ha fet obrir la gana explicant-nos els menús que es podran degustar durant el certamen, que van en consonància amb la procedència dels films que s’exhibiran. Destaca per la vistositat de la preparació l’ànec rostit a l’estil cantonès que es podrà tastar durant la Nit dedicada a Hong Kong i la Xina, el pròxim 20 de juliol.