“La mestra i la Bèstia” d’Imma Monsó, guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la 2023

Xavier Antich: “L’ambició d’una literatura a crear imaginaris d’impacte no es juga en els cercles elititzats o minoritaris, sinó amb el gran públic”

Redacció.-La Mestra i la Bèstia, d’Imma Monsó, ha guanyat el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2023. Així ho ha decidit de forma unànime el jurat independent de la setena edició d’aquest premi, format per Marta Pessarrodona, Neus Real, Marta Segarra, Magí Camp i Toni Puntí.

L’encarregat d’entregar el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada en llengua catalana va ser el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que va manifestar que “els esforços per augmentar el prestigi de les lletres catalanes només tenen sentit social si van de la mà de l’augment dels lectors i les lectores en català” i que “l’ambició d’una literatura a crear imaginaris d’impacte no es juga en els cercles elititzats o minoritaris, sinó amb el gran públic”. Durant el seu discurs, el president d’Òmnium va destacar que “la literatura catalana es compta entre les més importants del món”. En aquest sentit, va elogiar la salut de la literatura en català i va afirmar que “gràcies a la seva qualitat i la seva diversitat, ha aconseguit el dificilíssim repte d’arribar al gran públic, sintonitzant amb la sensibilitat i les preocupacions actuals, i aportant una riquesa en l’àmbit de l’imaginari que és reconegut per la comunitat lectora”. “Totes les dades confirmen aquest diagnòstic, i només al 2023 hem viscut un Sant Jordi amb resultat excepcional, una Setmana del llibre en català que ha augmentat substantivament en visitants i en vendes, i uns resultats globals per a l’any passat que revelen que les vendes dels llibres en català han crescut un 12%, que és una barbaritat, respecte el 2022”, va afegir Antich, abans d’entregar el guardó a la flamant guanyadora, en un acte presentat per la periodista i guionista, Anna Guitart.

“El meu pare estaria orgullós de saber que he guanyat un premi que atorga una entitat que va ser creada per defensar la llengua catalana”, va assegurar Imma Monsó durant el seu discurs d’agraïment, on també va afegir: “Defenso la llengua a la meva manera, fent les meves novel·les de la forma més honesta que sóc capaç. La llengua és del poble i el que no podem permetre és que l’ataquin”.

Xavier Antich va voler agrair la gran feina dels tres finalistes per la literatura i “l’excel·lència del treball amb la llengua” d’aquests tres “grans llibres”, que “canvien la llengua en la que escriuen, i la retornen més rica i subtil i diversa de com l’han rebut”. Antich també va voler recalcar que per primer cop en la història d’aquest premi que reconeix la qualitat de l’obra publicada, els autors de les tres novel·les finalistes són tres escriptores. El guardó també té com a objectiu prestigiar la literatura catalana ja que, com va dir Antich, “que avui la narrativa en català sigui tan prestigiada permet la creació de referents, enforteix i amplifica la comunitat lectora i enriqueix l’imaginari compartit. I això és una magnífica notícia”.

La valoració del jurat

El jurat format per Marta Pessarrodona, poeta i crítica literària; Neus Real, especialista en literatura catalana; Marta Segarra, Catedràtica d’Estudis de gènere i Literatura francesa (UB), Magí Camps, filòleg i periodista i Toni Puntí, periodista, ha decidit atorgar el guardó a l’obra La mestra i la Bèstia, perquè Imma Monsó “ens presenta la Severina, una protagonista original i poderosa que arriba a la literatura catalana per quedar-s’hi. La novel·la és una recreació del motiu de la bella i la bèstia d’alt voltatge literari, de lectura apassionant per la trama que desplega i per la caracterització acolorida dels personatges que envolten la figura principal. L’obra destaca, també, per la seva recreació de la parla local i, encara, pel retrat d’uns temps foscos de la història del segle vint mitjançant una dosificació d’informació que els representa tant literalment com simbòlicament”.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2023 està dotat de 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció, i el guanyador va ser escollit entre tres obres finalistes, de nou obres en total: A casa teníem un himne (L’Altra Editorial), de Maria Climent; La mestra i la Bèstia (Anagrama), d’Imma Monsó i Una vegada va ser estiu la nit sencera (Males Herbes), d’Elisabet Riera.

Setena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

El Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any és referent des del 2017 d’un dels objectius fundacionals de l’entitat: prestigiar les lletres catalanes. Va néixer amb l’ambició d’igualar-se a altres premis similars de literatura mundial i de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la seva traducció i revitalitzar el sector editorial.

Des de la primera edició d’aquest guardó, les novel·les guanyadores han estat: Els estranys (Raül Garrigasait), Aprendre a parlar amb les plantes (Marta Orriols), L’esperit del temps (Martí Domínguez), Boulder (Eva Baltasar), Junil a les terres dels bàrbars (Joan-Lluís Lluís) i Ràbia (Sebastià Alzamora).