La nova col·lecció en català d’Alrevés comença amb la novel·la “Les voltes del món” de Tuli Márquez

L'obra arribarà a les llibreries el 4 de setembre

Redacció.- L’editorial Alrevés inicia una nova línia editorial de ficció en català. Eminentment serà un espai literari per a autors de casa nostra, però es plantegen incorporar traduccions d’obres que considerin que, per la seva qualitat i especial interès, han de tenir el seu lloc en el catàleg.

S’anomena la col·lecció Narrativa Catalana i anirà acompanyada d’un disseny distintiu per ajudar als lectors a reconèixer els llibres a primer cop d’ull. L’objectiu és publicar obres necessàries amb l’objectiu de donar visibilitat als problemes socials, lluitar contra la injustícia, la supèrbia, la corrupció i qualsevol tipus de despropòsit actual, sense encasellar-se en cap gènere en concret, per entendre més i millor el context en què vivim. En definitiva, fer un retrat punyent del món que ens envolta i les seves diferents realitats. L’editorial no es planteja a un número de títols anual, sino que editarà tants títols com creguin necessaris sempre i quant trobin els continguts adients.

Arrancaran la col·lecció amb Les voltes del món, de Tuli Márquez. Una obra que denuncia les vicissituds que han patit molts dels dissenyadors, arquitectes, publicistes i creatius nascuts als anys 60, que van tenir el seu moment laboral d’or a la Barcelona preolímpica i que han caigut en l’oblit, substituïts per noves generacions que treballen més a canvi de menys en un entorn totalment digital. En aquest sentit, Tuli Márquez expressa aquest enorme repte viscut per ell i la seva generació de forma magistral.

El segon títol serà la novel·la Veu de foc coescrita per la Neus Arqués i el Jordi Meya, que es publicarà a principis de 2024. L’obra explica la història d’un jove que somia en convertir-se en cantant d’èxit a l’Espanya de principis dels setanta. En el camí a la fama, el protagonista veurà com la seva il·lusió, empenta i talent no són suficients per triomfar, i com l’ambició el porta a fer concessions i a trair-se, tant a ell mateix com a qui l’envolta. El desig artístic i carnal l’abocarà al costat fosc de la indústria musical en mig d’un context social marcat per la dictadura. De Barcelona a Santo Domingo, passant per Benidorm i Madrid, en Juan Vicente, viurà un somni que se li acabarà esmicolant entre els dits. Hauria estat millor no haver-lo aconseguit mai?

“Les voltes del món”

L’Àlex Izquierdo, creatiu publicitari barceloní, ha viscut el món daurat de les agències dels vuitanta i la seva davallada dels noranta, fins a la crisi del 2008, que ho va acabar de trinxar tot. Amb cinquanta anys acabats de fer, sobreviu a força de plans d’ocupació, amb un peu a l’abisme i un altre al pis de propietat que té al centre de Gràcia, l’única cosa per vendre que li queda abans no acabi d’ensorrar-se. La seva vida ha canviat de cercles i d’amistats, tret de la del Javi, el seu amic de l’institut, discjòquei de professió, que funciona per a l’Àlex com el mirall del destí incert que l’encalça. Quan la Mònica entra a la seva vida, també excompanya d’institut, sembla que tot hagi de canviar, però les solucions laborals per a un cinquantí només són pedaços. Vol refer la seva vida, vol la família que no va voler quan era un rei del món. Massa desitjos en una Barcelona postolímpica i indignada, vençuda pel poder polític i econòmic, sense gairebé marge de millora. Per l’amor que li té a la Mònica, l’Àlex davalla per la piràmide laboral com si descendís per l’infern de Dant. Durant el trajecte, experimentarà tota mena de dolors físics i morals i tocarà el fons. Serà quan no pugui caure més baix que començarà a aixecar el cap. I si és per l’ajut d’algun príncep poderós, ja sap que té un preu. En el seu cas, la bossa o la vida. O un negoci de bugaderies.

Els 60’s van deixar de ser feliços quan van obligar a créixer a tota una generació. Fills d’una dictadura que els més grans van convertir en democràcia sense una revolució, quan van voler sortir de l’ou i els van dir que no hi havia futur. Van tancar el Bikini de la Diagonal i ens vam convertir en olímpics i aquella alegria primitiva va passar a ser fictícia malgrat els avisos d’en Quim Monzó. «Les Voltes del Món» neix de la voluntat del seu protagonista, l’Alex, d’acollir perdedors de casa bona i desnonats de la Barcelona amb la bossa cruixida per la crisi del 2008. Mentre, pel pis de Gràcia de l’Àlex, joia de la seva corona, van passant nàufrags de tota mena a l’espera que un somni els permeti una darrera oportunitat. De no haver de demanar res a trobar-s’ho tot fet, de córrer sense destí a recollir-se a casa pels segles dels segles mentre el mon segueixi donant voltes. Si és que hi ha casa d’algú.