La persistència de la memòria, al Museu Dalí

És la primera vegada que aquest quadre s'exposa a L'Estat espanyol

El Teatre-Museu Dalí de Figueres ja disposa L’oli més conegut de Salvador Dalí: La persistència de la memòria, que es podrà veure fins al 18 de març gràcies al préstec temporal del Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York
La política de col.laboració que porta a terme la Fundació Dalí els darrers anys amb les institucions D’art més prestigioses D’arreu del món li permet fer intercanvis i préstecs D’obres emblemàtiques de Salvador Dalí, posant-les a L’abast del visitant del Teatre-Museu de Figueres.

És per aquest motiu que la Fundació Gala-Salvador Dalí agraeix al seu propietari actual, el MoMA de Nova York, el préstec del quadre. Aquest préstec és resultat de la coorganització de la Fundació Dalí en L’exposició Dalí, Paintings & Films. La visita temporal de La persistència de la memòria a Figueres, en exposició del 16 de gener al 18 de març de 2009, és una oportunitat única de compartir amb els visitants el contacte en directe amb un dels olis més reproduïts i reconeguts del geni figuerenc.

Salvador Dalí pinta els famosos ?Rellotges tous’ (com es coneix popularment aquest oli) L’any 1931, en plena època surrealista i en un moment de transició tant a nivell personal com creatiu. El mateix 1931, aquesta pintura surt de L’Estat espanyol sense haver-s’hi exposat públicament i no torna al seu país D’origen fins avui.

Amb el pas dels anys, i gràcies a la gran qualitat tècnica i sorprenent temàtica, L’oli La persistència de la memòria ha esdevingut una imatge familiar en el nostre imaginari que ha deixat petja en la història de L’art del segle XX. Dalí pinta el quadre amb només 27 anys, tot aconseguint crear una de les obres més representatives del seu estil, una imatge plena de misteri i objecte de múltiples interpretacions, tot i les seves reduïdes dimensions, 24 x 33 cm.

Observant atentament L’oli, queda palès que el paisatge juga un paper cabdal en la temàtica. Fàcilment reconeixem les roques del Cap de Creus i els colors del cel i el mar mediterranis. Podem dir amb molta certesa que el paisatge és Portlligat. Una vegada més s’estableix un fort lligam entre Dalí i el seu entorn: ?M?he fet en aquestes pedres, aquí he forjat la meva personalitat, he descobert el meu amor, he pintat la meva obra, he construït la meva casa. No em puc separar D’aquest cel, D’aquest mar, D’aquestes roques, estic lligat per sempre més a Portlligat […]? .

Etiquetes: