Romà Vallès, exponent de la pintura abstracta catalana

La pintura infantil té tant valor com la dels adults

Als seus 85 anys, Romà Vallès es troba en plena forma. Aquest artista nascut a Catalunya però resident des de fa molts anys a Calaceit (Matarranya) és un dels principals exemples de la pintura abstracta del nostre país i treballa amb plena llibertat de moviments. La seva obra està protagonitzada per la matèria, el gestualisme i la indagació de l’espai.
Ricard Planas, director de la revista Bonart, entrevista Romà Vallès al seu estudi de Barcelona.

És a partir de la seva primera obra abstracta, el 1955, quan Romà Vallès (Barcelona, 1923) inicia la investigació de les textures i s’endinsa en la densitat, aprofundint en la valoració de la consistència i submergint-se en la corporeïtat magmàtica.

L’obra que ara presenta al castell de Vallderrobres (Terol), organitzada pel Museu de Terol i que es podrà veure a partir del mes D’octubre al Museo D’Art Contemporani Florencio de la Fuente de Requena (València ), aplega una cinquantena D’obres realitzades des del 1956 fins al 2006. Una mostra que testimonia la seva vinculació amb la comarca del Matarranya, així com les seves vivències al poble de Calaceite i el seu entorn. Un indret on fa estades des de fa més de trenta anys i que tantes vivències li ha aportat. L’exposició repassa de manera selectiva L’itinerari D’aquest quefer creatiu i vital que sempre L’ha caracteritzat. Amb aquest motiu, s’ha dut a terme un acurat catàleg que recull diversos textos antològics, així com una actualitzada biografia i bibliografia.

PUR INFORMALISME. L’obra de Romà Vallès neix de les entranyes del més pur informalisme, a meitat del anys cinquanta, quan manté un estret contacte amb les avantguardes artístiques a París, convertint-se en un dels precursors més implicats D’aquest moviment a Catalunya. Des D’aleshores, L’artista aprofundeix en L’abstracció més ferotge i manté un pols constant amb la investigació i la creació plàstica. No és D’estranyar que la seva obra s’hagi mantingut ferma en els seus principis més essencials, nodrint un corpus que ha passat per diferents etapes, i en les quals el tractament de cadascuna ha incidit en noves aportacions vers la matèria, L’espai, el gest i el color.
Moltes han estat les etapes que s’han materialitzat en diverses sèries, concretament onze fins ara: des de la primera anomenada Cosmogonies, fins a L’última titulada Heràclit, a través de les quals ha demostrat en tot moment la vinculació de les seves inquietuds personals amb les experiències pictòriques. Des de L’informalisme, del qual és un dels màxims representants, fins al nou realisme, passant per L’espacialisme, el procés de reflexió conceptual o el lirisme de la pintura més vital, sens dubte, la seva obra ha recollit el sentiment, les experiències i les preocupacions de cadascuna de les èpoques per les quals ha transcorregut.
Valorant globalment la seva densa trajectòria portada a terme, constatem L’existència D’un fil conductor que s’estableix com a eix vertebrador de tot el seu discurs. Són, especialment, el traç i la taca, complementant-se amb la matèria i el color, els elements definidors del seu llenguatge que suggereix tants espais microscòpics com macrocòsmics, en mirades obertes D’infinites lectures.

CONSTANT GESTACIÓ. L’obra de Romà Vallès ens ratifica una constant gestació, en una explosió de vitalitat que va més enllà del marc establert. Potents pulsions en lluita tenaç, gestos de subtil fluïdesa que s’escampen per la superfície, pugna de forces oposades en combat sense oponents, abismes espacials que s’endinsen en L’infinit plens de suggeriments, trets caL’ligràfics que dibuixen L’espai còsmic, magmes de matèria com a elements tangibles d’un present fugaç. Un treball, el seu, en definitiva, ple de vida, sentiments i vivències que explica obertament, des de la seva introspecció, les experiències més íntimes.
Amb aquesta exposició Romà Vallès tanca el cercle iniciat fa més de cinquanta anys en el qual la matèria va adquirir un especial protagonisme que li va oferir nous camins D’experimentació i que, actualment, retorna renovat amb la mateixa força i maduresa de sempre.
Romà Vallès travessa un dels moments més fecunds del seu devenir artístic. Amb una extremada coherència i sinceritat marcada per una gran vitalitat i contundència, les seves obres mostren unes pinzellades fluides, plenes de fúria, en un esclat de color sempre controlat, però amb el vigor que sempre L’ha caracteritzat.

Text de Joan Gil, historiador i crític D’art.

Etiquetes: