La pintura rotunda i abstracta de la figura humana de Jordi Amagat a la Sala Dalmau

Un univers particular en el qual s'amaguen paisatges, figures i, especialment, rostres

Redacció.- Aquest dijous, 11 d’abril s’inaugura l’exposició Jordi Amagat – Re-visió, una mostra retrospectiva que abasta el gruix de la carrera del reputat artista, des de finals de la dècada dels 80 fins a l’actualitat. Aquest 2024 es compleixen 35 anys des que la Sala Dalmau de Barcelona va incorporar Amagat al grup d’artistes de la galeria i és el moment perfecte per a mostrar la seva evolució al llarg d’aquests anys.

En l’obra d’Amagat sempre han conviscut un món pròxim a l’abstracció i un mes personal d’obra figurativa. De inicis dels 90 es poden veure diferents obres sobre paper que mostren el seu domini de la matèria, així com el seu interès pel color, que en aquests anys se centra en uns tons terra.

Amb els anys, Amagat incorpora la figura humana, una presència rotunda, robusta, que sol presentar amb una delicadesa que li acosta a l’art déco. A aquesta figura, s’uneixen paisatges onírics, sòlids, que amaguen rostres, històries, misteris… així com un ús més lliure del color, ampliant la paleta i aportant nous matisos cromàtics a les seves composicions. En les seves pintures més recents, el negre s’apodera de l’obra, però la seva combinació amb traços de potents vermells i grocs ens ofereix un resultat nou i vibrant.

Des dels seus inicis, Jordi Amagat ha partit de les avantguardes històriques com el cubisme, el surrealisme, la pintura metafísica o l’art déco per a anar desenvolupant el seu particular univers en el qual s’amaguen paisatges, figures i, especialment, rostres. Al llarg de la seva carrera ha anat fent seves aquestes influències per a donar lloc a una personal figuració que ha anat despullant d’efectismes i elements innecessaris per a centrar-se en tot el que per a ell és essencial.

L’exposició Jordi Amagat Re-visió inclou tots els registres de l’artista: des de petits dibuixos a grans acrílics sobre tela, paper i fusta, passant pels seus particulars collages o les seves escultures en bronze i granit oferint una visió completa de la seva trajectòria.

El propi artista resumeix així aquesta retrospectiva: “Els grecs van crear la figura del ”Ouroboros”, representada per una serp que es menja la cua, com una manera de dir que tots els processos són cíclics i que sempre són els mateixos amb diferents formes i contextos. Aquesta exposició representa precisament això, una compilació d’obres que amb el temps es retroben novament i es mantenen els rastres del passat i del present com un cicle sense fi”.

Jordi Amagat – Re-visió es podrà visitar fins al pròxim 18 de maig a la Sala Dalmau.