
05 oct. 2022 La programació d’autoria catalana a Temporada Alta, amb 70 obres en cartell, demostra el bon estat de salut de la creació del país
Cabosanroque, El Conde de Torrefiel, Guillem Albà, Mal Pelo, Juana Dolores, Marcos Morau, José y sus hermanas o las Huecas són una bona representació de la creació catalana contemporània que es veurà en la 31a edició
Temporada Alta s’identifica des dels seus inicis per ser una plataforma d’exhibició i impuls de l’autoria catalana, ja sigui textual o de creació contemporània. Enguany, amb una clara demostració del bon estat de salut de la literatura dramàtica catalana s’exhibiran 70 espectacles signats per dramaturgs del país. Com cada any, torna un dels esdeveniments més populars del festival com és el Torneig de Dramatúrgia Catalana que aquesta tardor celebrarà la 12a edició.
Entre tots els espectacles que es presenten destaca l’estrena del text guanyador de la VI edició del Torneig, Tocar mare. Aquesta obra neix del text que la dramaturga Marta Barceló va crear el 2016 i compta amb la direcció de Jordi Casanovas.
Jordi Prat i Coll, Joan Yago, Clàudia Cedó, Sergi Belbel, Cristina Clemente, Marc Angelet, Cabosanroque, El Conde de Torrefiel, Guillem Albà, Mal Pelo, Juana Dolores, Marcos Morau, José y sus hermanas i Las Huecas són alguns dels dramaturgs i companyies catalanes que presentaran les seves creacions a Temporada Alta.
XII Torneig de Dramatúrgia Catalana
L’aposta del festival per la dramatúrgia catalana es demostra cada any amb el Torneig de Dramatúrgia Catalana, que s’ha convertit en un dels esdeveniments més populars del festival i en una plataforma de projecció d’un bon nombre d’autors de nova fornada i de títols teatrals.
Enguany participen en l’enfrontament 8 autors que no han passat mai abans pel torneig: Yaiza Berrocal, Víctor Borràs, Xavi Buxeda, David Mataró, Berta Prieto, Lola Rosales, Carla Rovira i Sergio Serrano. Tots ells pujaran al ring disposats a què el públic esculli el millor text de cada combat i el guanyador final. Els enfrontaments tindran lloc el 10, 17 i 24 d’octubre, el 7, 14 i 28 de novembre i el 12 de desembre, que serà quan es disputarà la final.
El 2020 les restriccions sanitàries van motivar la primera retransmissió en directe del torneig. Gràcies a la bona acollida, l’any 2021 es va mantenir l’aposta i enguany el festival ha decidit continuar amb el doble format presencial des de la Sala La Planeta de Girona i per streaming a través de la plataforma A distància.
Al llarg dels anys l’enfrontament s’ha exportat a les Illes Balears, el País Valencià, Madrid i Amèrica del Sud. Entre els premiats de les edicions catalanes anteriors hi ha Jordi Galceran, Clàudia Cedó, Jordi Oriol, Marta Barceló o Cristina Clemente. També se n’ha fet una versió per als centres educatius, el Torneig de dramatúrgia per a instituts, que enguany arriba a la seva 4a edició, en el marc del projecte A Tempo de la Fundació La Ciutat Invisible.
Tocar Mare, l’obra guanyadora del VI Torneig de Dramatúrgia
La primera obra d’autoria catalana que es podrà veure enguany al festival és Tocar mare, un text sobre relacions familiars que combina perfectament la comèdia i el drama i que va guanyar, l’any 2016, el Torneig de Dramatúrgia Catalana. L’obra s’estrenarà el 7 d’octubre a la Sala La Planeta i és una coproducció entre Temporada Alta i Velvet Events
Sis anys després de resultar vencedora, l’autora mallorquina ha desenvolupat el text amb el que es va presentar. Juntament amb Jordi Casanovas, que n’assumeix la direcció, reflexiona sobre l’evolució de les relacions familiars a través de la història d’una dona vídua i prejubilada sense fills i d’una jove directora d’una productora audiovisual i orfe amb la voluntat d’experimentar la maternitat. Juntes conformen una atípica família que es veu trastocada per un fet inesperat. Les dues dones hauran de fer un viatge, pels records compartits més divertits i per les vivències personals més dures, per descobrir allò que pot posar en perill el seu vincle i allò que el pot fer enfortir.
El potencial de la creació catalana
Aquest any la creació catalana es veu representada amb 70 espectacles ben diversos, alguns dels quals d’autor ja consolidats i d’altres de nous i emergents. El concepte dramatúrgia s’entén tant en l’àmbit del teatre que utilitza el text, com en nous formats teatrals, la dansa i el circ i fins i tot en la música en escena.
Pel que fa als autors textuals que estrenen espectacles en aquesta edició, la majoria dels quals també són coproduccions del festival en el marc del compromís per impulsar la creació del país, hi ha Santiago Fondevila (La gran farsa), Joan Baixas (Una pedra a la sabata), Josep Julien (Bonobo), Oriol Morales i Pujolar i Aleix Plana (Com destruir una casa) i Anna M. Ricart (Moriu-vos).
Al festival també s’hi veuran obres de Jordi Prat i Coll (M’haurieu de pagar), Joan Yago (Els ocells), Clàudia Cedó (Mare de sucre), Sergi Belbel (Hamlet.01), Cristina Clemente i Marc Angelet (Una terapia integral) o Guillem Clua (L’oreneta), que són un bon exemple de la literatura dramàtica que s’ha fet i s’està fent en llengua catalana.
Pel que fa als representants de la creació catalana contemporània, que segueix en un moment d’ebullició i consolidació internacional, aquest any es veuran peces de diverses generacions de creadors com Mal Pelo (The bluebird call), El Conde de Torrefiel (Una imagen interior), Marcos Morau (Opening night), Guillem Albà (Ma solitud), Xavier Bobés (Cosas que se olvidan fácilmente), Pablo Macho (Loco amoris), cabosanroque (Flors i viatges), Juana Dolores (*HIT ME IF I’M PRETTY * o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor), Les Impuxibles (Harakiri), José y sus hermanas (Des dels nostres ulls) o Las Huecas (Aquellas que no deben morir). Aquesta diversitat generacional permet que la programació del festival sigui un bon aparador d’estètiques i llenguatges molt diversos, tant com ho és la creació del país.