La programació musical de Temporada Alta compta enguany amb 26 propostes

Gilberto Gil presenta dos concerts íntims que recorren els més de 50 anys de trajectòria de l’artista

Redacció.- El cantant, guitarrista i compositor brasiler Gilberto Gil estrenarà a Girona la seva nova gira a l’Estat espanyol amb dos concerts que tindran lloc el 12 d’octubre a l’Auditori de Girona. Aquest serà el tret de sortida a la programació musical d’aquesta edició de Temporada Alta, que compta amb 26 propostes entre concerts en directe i propostes escèniques on la música esdevé un element bàsic de la posada en escena.

Després d’haver reduït dràsticament la programació musical a un sol concert a causa de la crisi sanitària, en la passada edició, el festival recupera, ara, una programació amb 11 concerts combinant noms internacionals i locals. La programació barreja també el talent emergent i amb propostes de creadors consagrats, una altra de les característiques habituals de Temporada Alta.

A banda del ja anunciat concert de Gilberto Gil, la programació musical de la 30a edició compta amb el libanès Ara Malikian, i diversos artistes i grups del país com Rigoberta Bandini, El Petit de Cal Eril, Sílvia Pérez Cruz, Joan Dausà, Sopa de Cabra i Albert Pla.

Tots ells presentaran els seus temes en aquesta edició que comptarà també amb diversos espectacles que incorporen la música com a element essencial, com és el cas de Viaje al centro de un idiota (Enric Montefusco i Xavi Bobés), Mellizo doble (Niño de Elche i Israel Galván), Inicio (Uno) (Rocío Molina), Aucune Idée (Christoph Marthaler) o RRR (Frederic Amat-Cabosanroque-La Veronal).

Gilberto Gil i Adriana Calcanhotto en concert

Gilberto Gil, la llegenda de la música brasilera que porta més de 50 anys dalt dels escenaris, arriba a Girona per presentar a l’Estat espanyol un concert íntim que el festival organitza amb la col·laboració del Festival Cruïlla. Els dos concerts programats per al 12 d’octubre a l’Auditori de Girona comptaran amb un repertori extens amb cançons que van des del rock fins al reggae, passant per la per la bossa nova, la samba i, per descomptat, el tropicalismo, moviment musical que va compartir amb altres musics com Caetano Veloso i Gal Costa. Gil estarà acompanyat dels seus fills Bem (guitarra), del seu net João (baix) i Marcelo Costa (percussió).

Amb mes de 70 àlbums i nou premis Grammy a la butxaca, Gilberto Gil està considerat com una figura clau en la constant modernització de la música popular de Brasil, el seu país natal.

El concert anirà precedit de l’actuació de la cantant de Porto Alegre Adriana Calcanhotto, considerada una de les compositores contemporànies de música popular de Brasil més importants. Forma part d’una nova generació d’artistes que s’allunyen d’etiquetes i barregen diferents estils.

Més concerts en directe

De la programació musical d’aquesta edició de Temporada Alta destaca, també, la presència del violinista d’origen libanès i d’ascendència armènia, Ara Malikian, que després de pujar a escenaris d’arreu del món arriba de nou a Girona amb un concert en petit format, Le petit garage. L’artista estarà acompanyat pel pianista Iván “Melón” Lewis. Actuarà el 6 de novembre a l’Auditori de Girona.

També estarà present al festival la cantaora i compositora natural de Còrdova però vinculada a Barcelona i l’ESMUC, María José Llergo. El 31 d’octubre actuarà al Teatre Municipal de Girona per presentar el seu primer treball discogràfic, Sanación (2020), en el que el flamenc d’arrel es barreja d’una manera orgànica amb l’electrònica més contemporània.

Enguany el gran gruix de programació musical prové de Catalunya: és el cas de la cançó pop i la música electrònica de Rigoberta Bandini, la presentació a Girona del nou treball de El Petit de Cal Eril, organitzat amb el festival Neu! i també l’estrena del nou disc de Joan Dausà. S’hi sumen la fusió de dansa, música, cinema i poesia a Gènere Impossible de Sílvia Pérez Cruz, el concert de celebració del 30è aniversari del disc Ben endins de Sopa de Cabra, i l’espectacle d’Albert Pla amb les cançons de sempre i les creades durant la pandèmia.

La GIOrquestra estarà present en dos concerts: en primer lloc a Misteris d’un instant, el programa que presenta oficialment Francesc Prat com a director titular i artístic de la GIO acompanyat de l’internacionalment reconegut contratenor Xavier Sabata. Aquest concert està coorganitzat amb l’Auditori de Girona. El segon projecte és El amor brujo, en el que l’orquestra gironina treballa amb la cantaora Mariola Membrives i la pianista Marta Puig.

Espectacles i obres amb la música com a protagonista

La música també serà l’element bàsic en l’estructura i dramatúrgia de moltes propostes, com és el cas de Viaje al centro de un idiota, espectacle on Enric Montefusco experimenta amb les línies que separen l’art musical de l’escènic, RRR, una proposta on cabosanroque s’ocupa de la música i l’espai sonor, o Aucune Ideé, l’obra del suís Christoph Marthaler que compta amb la música de Martín Zeller.

Provinents de l’Estat el festival programa les següents propostes on la música esdevé una part important: Israel Galván codirigeix amb El Niño de Elche Mellizo doble, on posen en comú tot el seu coneixement del flamenc més clàssic per fusionar-lo amb les avantguardes del segle XX, la música tecno, l’electrònica i el minismalisme. També la malaguenya Rocío Molina estarà acompanyada a escena de la guitarra de Rafael Riquen a Inicio (Uno).

La música en directe acompanyarà l’espectacle Volare, de la companyia de David Moreno i Cristina Calleja, estarà present també a FAM, de Les Impuxibles, i a l’espectacle de dansa Highlands, on Mal Pelo explora l’obra de Bach. Els espectadors gaudiran del jazz de la big band del Girona Jazz Project a Els colors de Duke Elligton.

Parné de Glòria Ribera, Gardenia – 10 anys després de Alain Platel amb les ballets C de la B, i Fulla blanca de Marina Baixas i Júlia Mata també incorporen música a l’espectacle.

Espectacles musicals per a tota la família

Entre els espectacles programats cada any per públic familiar s’inclouen força peces que incorporen la música al centre de la proposta. Aquest any n’és un exemple l’espectacle que proposa El Pot Petit i Jordi Duran Roldós amb És Nadal a dins El Pot Petit, el projecte de Companyia pels més menuts amb Söns, on proposen un recorregut per la música en directe d’un repertori de clàssics com Xostakovitx, Bach, Debussy, Ravel, Satie i més, i Andròmines, l’espectacle de la Companyia Samfaina de Colors.