La propera pell i Un monstre em ve a veure, guanyadores dels IX Premis Gaudí

Juan Antonio Bayona ha recollit el Gaudí a millor director per Un monstre em ve a veure

Redacció.- A monster calls (Un monstre em ve a veure) s’ha alçat com la gran guanyadora de la nit dels IX Premis Gaudí, després de recollir 8 dels 11 guardons als quals optava: millor pel·lícula en llengua no catalana, millor direcció per Juan Antonio Bayona, millor direcció de producció, millor direcció artística, millor muntatge, millor fotografia, millor so i millors efectes visuals. Juan Antonio Bayona es disputava el Gaudí amb Albert Serra (La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)), Isaki Lacuesta i Isa Campo (La propera pell) i Marc Crehuet (El rei borni).

La propera pell, dirigida per dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo, ha estat la guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula i al millor guió. Emma Suárez ha recollit de mans de Sílvia Bel i Joaquim Oristrell, el guardó a millor protagonista femenina també per La propera pell, el tercer i darrer dels catorze premis als que estava nominada. Suárez es disputava el premi amb Betsy Túrnez i Ruth Llopis per El Rei Borni i Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa, que s’ha endut el Gaudí a millor música original per aquest mateix film.

La interpretació d’Eduard Fernández ha rebut la consideració dels acadèmics per sobre de les d’Alain Hernández i Miki Esparbé per El Rei Borni i Àlex Monner per La propera pell com a millor protagonista masculí. 100 metros s’ha endut dos dels onze premis als que optava en les categories de millor actor i actriu secundaris, per Karra Elejalde i Alejandra Jiménez, respectivament.

El Rei Borni de Marc Crehuet ha marxat amb les mans buides i no s’ha endut cap de les estatuetes a les vuit categories a les que optava, entre elles les de millor pel·lícula, millor guió i millor direcció.

La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV) d’Albert Serra s’ha alçat amb els Gaudí a millor vestuari per Nina Avramovic i a millor maquillatge i perruqueria per Marion Vissac i Antoine Mancini.

Juanjo Giménez ha recollit el Gaudí a millor curtmetratge per Timecode, nominat als Òscar després de rebre també la Palma d’Or a Canes i Alcaldessa de Pau Faus i Ventura Durall s’ha fet amb el premi a millor pel·lícula documental amb la protagonista present a la platea.

La gala, presentada per Bruno Oro i emesa des de l’Auditori CCIB-Fòrum per TV3 i Catalunya Ràdio, ha acabat amb la tradicional foto de família damunt de l’escenari amb tots els guanyadors dels IX Premis Gaudí. Dimarts 31 de febrer a les 13h, els guardonats seran rebuts al Palau de la Generalitat pel president, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Santi Vila.

Josep Maria Pou ha estat distingit amb el Gaudí d’Honor-Miquel Porter a tota la trajectòria, amb un homenatge especial d’Àngels Gonyalons que ha interpretat per ell la versió catalana de “Send in the Clowns” d’Stephen Sondheim del musical A Little Night Music. El Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter anteriorment ha reconegut les carreres   de Jaime   Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015) i Rosa Maria Sardà (2016).

L’Auditori CCIB-Fòrum ha acollit prop de 2.000 convidats en una  festa que ha combinat l’optimisme, el to reivindicatiu, i les sorpreses amb moments solemnes, com el record pels 31 membres de la professió que ens han abandonat al llarg dels darrers dotze mesos —la més recent, Bimba Bosé— o el lliurament del Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2017 a Josep Maria Pou.

Guanyadors/es IX Premis Gaudí 2017

 Millor Pel·lícula

La propera pell

Dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo i produïda per Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Sentido Films i Bord Cadre Films.

 

Millor Pel·lícula en llengua no catalana

A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

Dirigida per Juan Antonio Bayona, escrita per Patrick Ness i produïda per A Monster Calls AIE, Telecinco Cinema, Apaches Entertainment i Películas La Trini.

 

Millor Direcció

Juan Antonio Bayona per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millor Guió

Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo per La propera pell

 

Millor Protagonista Femenina

Emma Suárez per La propera pell 

 

Millor Protagonista Masculí

Eduard Fernández per El hombre de las mil caras 

 

Millor Direcció de Producció

Sandra Hermida per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millor Pel·lícula Documental

Alcaldessa, dirigida per Pau Faus, escrita per Pau Faus i Ventura Durall i produïda per Nanouk Films.

 

Millor Curtmetratge

Timecode, dirigit per Juanjo Giménez, escrit per Juanjo Giménez i Pere Altimira i produït per Nadir Films.

 

Millor Pel·lícula per a Televisió

Ebre, del bressol a la batalla, dirigida per Roman Parrado, escrita per Eduard Sola i produïda per Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya i Enciende TV.

 

Millor Pel·lícula d’Animació

Ozzy, dirigida per Alberto Rodríguez i Nacho La Casa, escrita per Juan Ramón Ruiz de Somavía i produïda per Arcadia Motion Pictures, Pachacamac Films AIE, Capitán Araña i BD Animation.

Animation.

 

Millor Direcció Artística

Eugenio Caballero per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millor Actriu Secundària

Alexandra Jiménez per 100 metros

 

Millor Actor Secundari

Karra Elejalde per 100 metros

 

Millor Muntatge

Jaume Martí i Bernat Vilaplana per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millor Música Original

Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa

 

Millor Fotografia

Oscar Faura per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millor Vestuari

Nina Avramovic per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV) 

 

Millor So

Oriol Tarragó, Peter Glossop i Marc Orts per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millors Efectes Visuals

Félix Bergés, Pau Costa, David Martí i Montse Ribé per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

 

Millor Maquillatge i Perruqueria

Marion Vissac i Antoine Mancini per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)

 

Millor Pel·lícula Europea

Elle, dirigida per Paul Verhoeven, escrita per David Birke i produïda per SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion, France 2 Cinéma i Entre Chien et Loup. França i Bèlgica.