La Sala Beckett, amb Sergi Belbel, tanca una temporada a la memòria de Benet i Jornet estrenant un text inèdit de l’autor

Xavi Núñez, Laura Porta, Eloi Sánchez, Lluís Soler, Teresa Urroz i Emma Vilarasau protagonitzen un semimuntat que només es podrà veure en tres funcions: Estiu ardent (1947)

Redacció.-La Sala Beckett ha plantejat la temporada que ara acaba com a homenatge a l’autoria catalana contemporània a través de la figura de Josep Maria Benet i Jornet. Aquest reconeixement al dramaturg, un dels més importants del teatre català, conclou amb l’estrena d’Estiu ardent (1947) i Apunts sobre la bellesa del temps.

Sergi Belbel, director dels dos muntatges que ara s’estrenen, comparteix un vincle amb Benet i Jornet tant professionalment com personalment. Tal com Belbel recordava quan el dramaturg ens va deixar l’any 2020, ‘tenia aquesta doble faceta: l’amic era en Papitu i en Benet i Jornet el dramaturg. (…) Benet i Jornet és un “pare” inqüestionable per a molts de nosaltres, que vam començar a fer teatre a les acaballes del segle XX’. També en destacava el seu paper de pont entre generacions de dramaturgs i dramaturgues: ‘ell era ben conscient que tampoc no era res sense les generacions futures. I aquesta va ser la seva gran aportació: obrir-se, donar-se als altres, als que van venir darrere seu’.

Estiu ardent (1947)
Els dies 20, 21 i 22 de juny arriba aquest text inèdit en format semimuntat. Benet i Jornet va acabar (però no retocar) Estiu ardent, escrit a l’inici de la malaltia. El text és un retorn al teatre dels seus inicis, el del realisme, amb una visió encara més fosca i crua de la història de Barcelona. Xavi Núñez, Laura Porta, Eloi Sánchez, Lluís Soler, Teresa Urroz i Emma Vilarasau protagonitzen aquesta història dirigida per Sergi Belbel.

Sinopsi
L’any 1947, a la Barcelona grisa i fosca de postguerra, l’Elena, vídua, és l’amistançada de l’Eduard, un home casat, més gran que ella. Conviu amb la seva minyona Caterina, dona senzilla, i la seva filla Eva, una jove bonica enamorada d’un xicot, en Pere, poc més gran que ella, que flirteja secretament amb els moviments polítics contraris al règim. Juntes sobreviuen en una ciutat governada per la por i per la misèria.

L’aparició de l’Anton, un jove lampista que va a fer reparacions al pis de l’Elena, trasbalsarà completament la quotidianitat de les tres dones i aportarà una mica de llum i d’esperança al seu futur desolador.

Apunts breus sobre la bellesa del temps

El laboratori de creació Peripècies també se suma a aquest final de temporada benetià amb Apunts breus sobre la bellesa del temps. Peripècies, format per creadors i creadores i intèrprets que han seguit els cursos de Sergi Belbel a la Sala Beckett, faran una mostra de sis textos breus que, fins ara, no havien estat mai representats conjuntament.

A través d’un itinerari per diversos espais del teatre, els textos s’escenificaran seguint els preceptes estilístics de les tres etapes formals més significatives per les quals va transitar Benet i Jornet: Realista, Brechtiana i Relativa. Un cop representats els Apunts, els integrants del laboratori convidaran l’espectador a una immersió en l’univers de Benet i Jornet, un collage visual i sonor confegida a partir de fragments de diferents escenes de les seves obres més rellevants i significatives. La mostra s’organitza en diversos passis que tindran lloc els dies 10, 11 i 12 de juny