La Sala Muntaner fa un viatge al music hall amb 'La pajarera', de Lluïsa Cunillé i Xavier Albertí

La soprano María Hinojosa protagonitza aquest particular i divertit ?rescat de L'oblit' del teatre de varietats

?Un espectacle musical elaborat a partir de materials històrics del Paral·lel amb la participació D’una cantant-actriu i quatre músics, un recorregut per la història de les varietats i el cafè concert des dels seus inicis, a finals del segle XIX, fins als anys 30 del segle XX, quan comença la seva decadència?.

D’aquesta manera presenta ‘La pajarera’ una de les seves creadores, Lluïsa Cunillé, que juntament amb Xavier Albertí va construir aquest divertit i deliciós espectacle. Aquest collage musical, que manlleva el títol del nom originari del local que acabaria sent El Molino, es va estrenar el maig de L’any 2011 al Teatre Lliure de Gràcia ?quan Cunillé era la dramaturga resident de la sala- i ara es presenta de nou davant el públic barceloní amb cinc dies de funcions a la Sala Muntaner, del 22 al 26 de febrer.

La protagonista absoluta D’aquest viatge per la història de les varietats és la soprano sabadellenca María Hinojosa que, al costat del quartet de corda Psicalíptic -violins, viola i violoncel-, va desgranant un nodrit i desacomplexat repertori de varietats animades de L’època, format per anuncis radiofònics, cuplets, lletres picants, anècdotes, acudits i  referències a les influències dels seus personatges de ficció: Raquel Meller, Josephine Baker, Celia Gámez…

Els protagonistes, dins i fora de L’escenari

Lluïsa Cunillé i Xavier Albertí formen el tàndem teatral a L’ombra D’aquest espectacle, un tàndem que ha funcionat ja en anteriors ocasions i que es va materialitzar L’any 2008 amb la fundació de la companyia La Reina de la Nit (juntament amb Lola Davó). Cunillé ha estrenat una llarga llista D’obres entre les quals hi destaquen ‘Dictadura-Transició-Democràcia’ (2010), ‘El alma se serena’ (20009), ‘El bordel (2008), ‘Apres moi, le déluge’ (2007) i ‘El duo de la africana’ (2007, amb Xavier Albertí), entre moltes D’altres. A més D’estrenar també a L’estranger, els seus espectacles han estat reconeguts amb diversos guardons: Premi Nacional de Literatura dramàtica, Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya, Premi Lletra D’Or, Premi de la Crítica de Barcelona, Premi Butaca 2004 i Max 2006.

Xavier Albertí és músic, compositor i director D’escena. Format en països com Itàlia, Àustria o Alemanya, va ser director del Festival Grec de Barcelona entre els anys 1996 i 1999 i va ser director de creació de L’Institut Ramon Llull entre el 2004 i el 2006. Albertí ha rebut nombrosos guardons, entre els quals hi consten el Premi Extraordinari D’Art Dramàtic 1991 de L’Institut del Teatre de Barcelona, el Premi especial de la Crítica (1994-1995) i el Premi Butaca a la millor direcció teatral per Vianants. Algunes de les seves obres com a director escènic són ‘Made in Catalunya’; ‘Tennessee’; ‘Sangre luna’r, de José Sanchis Sinisterra; ‘Traïció, de Harold Pinter i ‘Carmen’, de Bizet.

La soprano María Hinojosa va començar la seva carrera molt jove. Tant és així, que als 16 anys ja havia protagonitzat més de 20 sarsueles. Llicenciada en cant i Lied per L’Escolta Superior de Música de Catalunya, ja va treballar amb Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé a ‘El dúo de la africana’, que li va valdre la nominació com a millor actriu musical als Premis Butaca. Ha actuat als principals festivals D’Europa, Amèrica del Sud i Estats Units.