La Setmana de la Poesia proposa una reflexió sobre la relació entre poesia i teatre a partir de La Gavina

Una taula rodona prèvia a la funció de La Gavina avui divendres reflexionarà sobre els temes de l’obra de Txèkhov

La coincidència en el calendari de la Setmana de la Poesia organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i les funcions de La Gavina, estrenada la setmana passada al Teatre Akadèmia, dóna peu a presentar d’una forma creativa un debat sobre la relació entre poesia i teatre que tindrà lloc avui, divendres 15 de maig, a les 18h.

La representació de la petita peça sense títol que Txèkhov va incloure a La gavina es contraposarà als poemes d’Aleksandr Blok. En el col·loqui hi participaran el director de l’espectacle Boris Rotenstein, l’actriu Enka Alonso, l’actor Elies Barberà i el traductor de la peça al català Joan Casas. Ells faran de conductors per obrir el debat sobre les formes i els canvis literaris que s’esdevenen entre el teatre realista i el simbolisme, en un debat moderat per D. Sam Abrams.

Fins al 31 de maig el Teatre Akadèmia ofereix una obra cabdal de la història del teatre de la Rússia de finals del segle XIX, un gran clàssic del teatre de tots els temps, La Gavina d’Anton Txèkhov. El Teatre Akadèmia proposa una nova producció pròpia amb direcció de Boris Rotenstein -d’origen rus i director habitual del teatre- i un repartiment català.

Boris Rotenstein va formar-se a l’Institut del Teatre, Música i Cinematografia de Leningrad, un dels centres més importants de la Unió Soviètica, d’on es va autoexiliar per poder seguir amb el compromís vers la seva visió artística. Així, l’Akadèmia s’endinsa en la Rússia prerrevolucionària de la mà d’un director tan crític amb la seva època com Txèkhov ho va ser amb la seva. Rotenstein, gran coneixedor de l’obra de Txèkhov, en aquesta ocasió proposa una versió íntegra de l’obra.

Des de l’estiu deu actors ja treballen per donar vida a Nina, Trèplev, Arkàdina, Trigorin i la resta de personatges: Enka Alonso, Núria Casas, Sergi Mateu, Mercè Managuerra, Josep Minguell, Sergi Pons, Mingo Ràfols, Jordi Robles, Albert Triola i Neus Umbert són les veus que parlaran del xoc entre tradició i modernitat.