La Setmana dels Rahola presenta un cartell de luxe

Amb Jordi Basté, Vicenç Lozano, Patrícia Plaja, Tomàs Molina, Isaki Lacuesta, Imma Merino, Pep Prieto i Àngel Quintana

Redacció.- La Setmana dels Rahola, el cicle d’activitats vinculades al periodisme i la comunicació que organitzen cada any la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, arriba als deu anys. Per commemorar l’efemèride, l’edició d’enguany ha programat cinc activitats de primer nivell, amb veus molt rellevants i variades en l’àmbit periodístic i comunicatiu de casa nostra. Es tracta de Jordi Basté, Vicenç Lozano, Patrícia Plaja, Tomàs Molina, Isaki Lacuesta, Imma Merino, Pep Prieto i Àngel Quintana.

Els actes de la X Setmana dels Rahola, que tindran lloc els dies 14, 15, 16, 19 i 21 de febrer, es repartiran entre la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. Estan oberts a tothom, però cal inscripció prèvia a causa de la pandèmia. Es pot fer a través de la web següent:

https://www.premiscarlesrahola.cat/setmana-dels-rahola-2022/inscripcions. Els actes es podran seguir en streaming per l’enllaç: http://www.ddgi.cat/endirecte. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, n’han presentat la programació avui a la seu de la corporació supramunicipal. «Els Rahola, tant els premis com els actes de la Setmana, ens permeten reunir la professió perquè debati i faci una anàlisi de com està el periodisme i la comunicació al nostre país. Un periodisme que volem ben viu, ja que ha estat clau en aquests dos anys de pandèmia, en què la comunicació ha passat a ocupar un espai central a les nostres vides», ha destacat Miquel Noguer.

Per la seva part, Joan Ventura ha subratllat que l’objectiu de la X Setmana dels Rahola és «oferir una visió àmplia del món i de la societat a través de cinc converses molt variades i interessants», i ha remarcat que el grafisme d’aquesta edició juga amb el tema de les vacunes perquè «considerem que el bon periodisme és el millor antídot contra la desinformació». «Us recomanem que feu la pauta completa i assistiu a totes les activitats programades», ha afegit.

Al final de l’acte, s’ha fet una foto de grup, en què també han participat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i fins ara directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, Sílvia Sanahuja, i el vicedegà d’Estudiants de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, Ramon Girona, com a col·laboradors de la X Setmana dels Rahola.

 

Cinc converses 

Jordi Basté encetarà l’edició d’enguany amb la conversa «Un animal de ràdio» el dilluns 14 de febrer, a les 6 de la tarda, a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. El conductor d’El món a RAC1, el programa de ràdio més escoltat a Catalunya, parlarà amb la periodista Marta Gibert sobre les claus de l’èxit del seu magazín matinal i compartirà el seu punt de vista sobre el periodisme actual.

L’endemà, el dimarts 15 de febrer, també a les 6 de la tarda, Vicenç Lozano protagonitzarà la conversa «Que Déu ens agafi confessats», en la qual intentarà posar llum a les interioritats del Vaticà. L’autor del best-seller Intrigues i poder al Vaticà (2021) en parlarà amb la periodista Neus Bonet a l’auditori gran de la Biblioteca Pública Carles Rahola.

Sota el títol «Una periodista al faristol», Patrícia Plaja reflexionarà sobre la seva trajectòria professional i sobre la seva experiència actual, com a portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya. Ho farà amb una conversa amb el periodista Dani Vilà, a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, el dimecres 16 de febrer, a les 6 de la tarda.

Tomàs Molina serà el protagonista de la conversa «Negar l’evidència. Quan la política entra en el periodisme», el dissabte 19 de febrer, a les 12 del migdia, també a l’aula magna de la Casa de Cultura. El conegut «home del temps» de Televisió de Catalunya parlarà amb la periodista Cristina Valentí sobre els efectes que el canvi climàtic ja està tenint en el nostre planeta.

Finalment, el dilluns 21 de febrer, a les 6 de la tarda, quatre apassionats del cinema com són Isaki Lacuesta, Imma Merino, Pep Prieto i Àngel Quintana conversaran sobre els lligams entre el periodisme i la crítica cinematogràfica en «Un debat de pel·lícula». L’acte tindrà lloc a l’auditori gran de la Biblioteca Pública Carles Rahola.

La X Setmana dels Rahola culminarà amb la gala de lliurament dels XIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el dijous 24 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona. El periodista i presentador del programa de RAC1 Vostè primer, Marc Giró, serà l’encarregat de conduir la gala, en la qual s’anunciaran els noms dels guanyadors de les set categories i de la beca Carles Rahola, i es lliuraran els guardons.

 

Dues exposicions 

En el marc d’aquesta Setmana dels Rahola, també s’han programat dues exposicions. Per una part, «Dones il·lustres, dones il·lustradores», que ahir es va obrir al públic i es podrà visitar fins al 28 de febrer a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. Aquesta exposició, ideada i produïda per l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, va guanyar el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional de l’edició anterior dels Premis Carles Rahola. Catorze il·lustradores han fet el retrat de catorze dones que són un referent per les seves aportacions en coneixement, reivindicacions o lluites socials.

D’altra banda, l’exposició «RaholaFoto2021. Fotografies presentades a la dotzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local» mostra una selecció dels treballs presentats en l’edició anterior dels premis en la categoria de millor fotografia de premsa, la majoria de les quals amb la COVID‑19 com a protagonista principal. Es podrà visitar del 14 de febrer al 18 de març a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.