La sonata protagonitza el Cicle Hammerklavier 2009

Se celebra a l'Ateneu de Barcelona fins el 4 d'abril

Els amants de la música clàssica tornen a tenir una cita ineludible en la nova edició del Cicle Internacional de Piano Hammerklavier 2009, que un any més té lloc a L’Ateneu Barcelonès. El cicle se celebrarà del 7 de març al 4 D’abril
El proper dissabte 7 de març L’encarregat de donar el tret de sortida a L’edició D’enguany serà Juan Marcelo Balat. Nascut el 1983 a Còrdoba, Argentina, fou deixeble de P. Sebastiani, V. Sciammarella i M. Videla. Des del 2005-2006 és alumne de L’Escuela Superior de Música Reina Sofía, amb la professora G. Eguiazarova. Becat en nombroses ocasions, s’ha perfeccionat amb E. Krasovsky, Z. Kocsis i R. Gothoni. Ha estat professor de les càtedres de piano del Conservatorio Provincial ?Luis Gianneo? de Còrdova i del Conservatori Beethoven de Buenos Aires. Guardonat en nombrosos concursos internacionals, ha actuat en recital i com a solista amb destacats grups simfònics, a les sales més importants del seu país i a Xile i a Espanya. El 2004 va actuar amb Martha Argerich al Teatro Colón. Aquest artista interpretarà en el concert D’obertura la 1a Sonata de Ginastera així com obres de Granados i Chopin.

Pel que fa al segon recital, que tindrà lloc el dissabte 14 de març, podrem gaudir de la inspirada i romàntica Sonata op.110 de Beethoven a càrrec de L’artista Ruth Lluís, que també oferirà obres D’Albéniz i Falla. Nascuda a Barcelona, fou deixeble D’Eulàlia Solé a Badalona i de Laszlo Gyimesi i Thomas Herbut a Basilea i Berna, respectivament. S?ha perfeccionat amb Alícia de Larrocha, Maria Joao Pires, Robert Szidon, James Tocco, Joaquín Achúcarro, Ilze Graubin, entre altres. Com a solista i en música de cambra, ha tocat especialment per Espanya, Suïssa, França, Itàlia, Alemanya, Andorra, Bèlgica i Holanda. Amb el saxofonista Daniel Chmelik funda al 1996 el grup ?Colors of Sound Ensemble?, amb la intenció D’experimentar amb la música actual i fusió de diferents arts. Ha enregistrat diferents CDs, L’últim, monogràfic del compositor Joan Guinjoan.

En el tercer concert i de la mà de Elisabeth Väth Schadler podrem deleitar-nos el proper dissabte 21 de març amb una de les nombroses sonates de Haydn, així com Impromptus op. 142 de Shubert. Deixeble de S. Benda, K. Witthlich i G. Zeller, Elisabeth Väth Schadler conclou la seva formació com a solista, música de cambra i acompanyant al piano a L’Escola Superior de Graz. Guardonada en concursos internacionals, en totes tres branques, ha actuat arreu D’Europa, Estats Units i Canadà, en els més prestigiosos festivals i amb invitació per part de les orquestres més importants. Ha presentat el 500.000 Steinway-Flugel, en el Wiener Musikverein. Ha enregistrat per a la TV i per a la ràdio, així com diversos CDs. És fundadora del grup ?Ars ad libitum? i actualment és professora a la Universitat de Música de Graz i al conservatori de Klagenfurt.

La sonata protagonista del quart concert serà L’apassionada i virtuosa Sonata en si menor de Chopin, la número 3 interpretada per la italiana Manila Santini. L’artista oferirà dissabte 28 de març també obres de Liszt. Nascuda a Rimini, Itàlia, el 1981, fou deixeble de S. Pesaresi i es va perfeccionar amb R. Szidon, A. Speranza, R. Capello, P. Masi, F. Wibaut i A. Delle Vigne. Guanyadora de nombrosos concursos nacionals i internacionals, ha actuat, des dels 15 anys, en diverses ciutats italianes i europees, en sales prestigioses, com la Wiener Saal de Salzburg o la Sala Verdi de Parma, tant de solista com en formacions de cambra o amb orquestra. Ha actuat amb el primer violí de L’Orquestra Simfònica de Sao Paulo, Emmanuele Baldini i també amb Francesco Manara, primer violí del Teatro alla Scala de Milà. Actualment, és professora de piano al Liceu Musical de Forlí.

Altres peces de Schubert, Liszt, Albéniz o Moszkowski arrodoniran tota la programació, que clourà amb un concert explosiu amb un programa dedicat a la música espanyola de la mà dels artistes internacionals Carles Lama & Sofia Cabruja, un dels duets espanyols amb més projecció a L’exterior. Entre les obres que interpretaran el proper dissabte 4 D’abril hi ha les peces la Suite Española D’Albéniz i el Don Quijote de Basomba. Reconeguts i estimats pel públic i la crítica, han desenvolupat un estil únic en la interpretació del repertori a quatre mans. Han actuat arreu D’Europa, Amèrica i Àsia, a les principals ciutats: París, Londres, Roma, Praga, Tokio, Kuala Lumpur, Moscou, St. Petersburg, etc. Han estat solistes amb la London City Chamber Orchestra, la Simfònica de Sao Paulo, L’Orquestra de Cambra de Tokio o la Filharmònica de Malàisia, entre altres. Han efectuat nombrosos enregistraments discogràfics, així com per a RNE, Catalunya Música, Radio France, BBC London i Classic FM Australia.